Ще отговорим на всички въпроси на ЕК за Южен поток, увери Орешарски
Ще отговорим на всички въпроси на ЕК за Южен поток, увери Орешарски / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Ще отговорим на всички въпроси на ЕК за Южен поток, увери Орешарски
73132
Ще отговорим на всички въпроси на ЕК за Южен поток, увери Орешарски
  • Ще отговорим на всички въпроси на ЕК за Южен поток, увери Орешарски

Предстои диалог с Европейската комисия и официални отговори от наша страна, като оставам със сериозна надежда, че няма сериозни нарушения на европейското законодателство по отношение на проекта "Южен поток".

Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на изслушване в Народното събрание по въпроси, засягащи развитието на проекта "Южен поток", предаде БГНЕС.

Европейската комисия подлага на съмнение процедурите по определяне на "Южен поток България" по определяне на "Южен поток България" за проектант, оператор и собственик на тръбопровода; компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение и възложените поръчки от "Южен поток България" поръчки, обясни премиерът по време на изслушването.

Естеството на тези забележки предполагат детайлен и юридически задълбочен анализ, какъвто в момента се извършва от Министерство на икономиката и енергетиката и Българския енергиен холдинг, посочи Орешарски и добави, че поради тази причина няма да си позволи каквито и да било други предварителни оценки.

Българската страна ще предостави отговорите на всички въпроси, които Европейската комисия изисква, гарантира Орешарски. В съответствие с призива на ЕК Пламен Орешарски е разпоредил на съответните български участници да спрат действията по изграждане на тръбопровода, докато текат консултациите с Европейската комисия и докато не се вземат мерки в резултат на тези консултации.

Европейската комисия е стартирала начален етап на санкционна процедура с уведомително писмо, в което се призовава да се прекратят всички действия, предприети до този момент, каквото е и направено от премиера, обясни той. По отношение на сключените договори Пламен Орешарски обясни, че такива има подписвани от 2008 година насам, но по-детайлно те ще бъдат коментирани от енергийния министър Драгомир Стойнев. Договор за изпълнение има, но той е договор между търговски участници и аз не бих могъл да оповестя нищо от неговото съдържание без съгласие на двете страни, подчерта Орешарски.

Разпореждането на спирането на всички процедури по подготовката на започването на проекта са спрени без решение на Министерски съвет, защото той не е страна по практическите действия, обясни Орешарски. Страна по тях е Българският енергиен холдинг и в този смисъл разпорежданията са издадени от икономическия министър от юридическа гледна точка.

Пламен Орешарски обяви още, че е убеден, че както българските власти от предходния мандат, така и тези от настоящия считат, че са изпълнени всички изисквания на европейското законодателство, но е факт, че ЕК поставя под съмнение някои от тези изисквания. В момента сме в юридическа процедура - тя започва с уведомително писмо и българската страна не може да не се съобрази с изисквания на ЕК за информация, отговори и призива им да се прекратят действията до изясняване дали изискванията са изпълнени или не, повтори премиерът.

На въпрос защо разпореждането за стопиране на процедурите е обявено след срещата с трима американски сенатори Орешарски отвърна, че е нямало друга среща преди това, а по време на срещата със сенаторите са разисквани широк от кръг въпроси, сред които и енергийната сигурност на континента, региона и интерконекторните връзки. Беше естествено в брифинга след срещата да спомена как е протекла тя и какви въпроси са обсъждани, защото обратното би означавало да спестя на обществеността дискутирани въпроси, подчерта той.