Газпром: „Южен поток” в България продължава по график
Газпром: „Южен поток” в България продължава по график / снимка: БГНЕС

Реализацията на „Южен поток" на територията на България се провежда в съответствие с междуправителствените споразумения между двете страни, обявиха от ръководството на „Газпром", цитирани от Нова телевизия.

„Русия не е уведомена писмено от българска страна за замразяването на проекта - нито на междуправителствено, нито на корпоративно равнище", заяви председателят на управителния съвет на енергийната компания Алексей Милер. Той отбеляза, че руската компания води конструктивен диалог с Евросъюза за проекта.

Милер посочи също, че дейностите по реализацията на газопровода се изпълняват по график.

Шефът на газовия монополист коментира и развитието на газовия спор с Украйна, който Киев и Москва решават с участието на Брюксел. По думите му „Газпром" ще увеличи доставките през тръбопровода „Северен поток", за да намали опасността от дефицит на природен газ за Европа в случай, че се стигне до прекъсване на подаването за Украйна.

Милер добави, че руските власти нямат намерение да удължават повече крайния срок (16 юни) за споразумение с украинското правителство за цените и изплащането на дълга и подчерта, че Еврокомисията споделя позицията на Русия, че задълженията трябва да бъдат погасени.

Източник: NovaNews.bg