САЩ не изключват военни действия в Ирак, Съветът за сигурност на ООН заседава
САЩ не изключват военни действия в Ирак, Съветът за сигурност на ООН заседава / снимка: БГНЕС

Съединените щати ще трябва да предприемат в краткосрочен план военни действия в Ирак, където сунитски джихадисти превзеха райони в северната част на страната, обяви днес президентът Барак Обама, цитиран от Ройтерс.

САЩ все пак не планират да изпращат сухопътни военни части в Ирак, както се появи като информация в някои световни медии веднага след изказването на Обама. Говорителят на Белия дом уточни, че президентът на САЩ е имал предвид, че не изключва нанасянето на въздушни удари.

Най-голямата петролна рафинерия в Ирак, в северния град Байджи, остава под контрола на правителството въпреки настъплението на сунитските джихадисти в района, съобщи Карни.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки изрази разочарование от действията на иракската полиция и армия в отговор на ислямистите, предаде още Ройтерс. Псаки спомена за "очевидно структурно разпадане" на иракските сили за сигурност.

Американците в голяма иракска военновъздушна база в сунитски район северно от столицата Багдад са били евакуирани с три самолета, предаде Асошиейтед прес, като цитира неназовани представители на правителството на САЩ. Това означава, че американската мисия за обучаване на иракски военни в базата в Балад е преустановена за неопределен период.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън се обади по телефона на иракския премиер Нури ал Малики, за да обсъдят задълбочаващата се криза в Ирак, предаде Ройтерс, като се позова на представител на американското правителство. Той не даде повече подробности.

Президентът на САЩ често възлага на своя заместник задачи във връзка с Ирак, отбелязва Ройтерс. Байдън поддържа близки връзки с иракските ръководители. Бившият държавен секретар на САЩ при първия мандат на президента Обама Хилари Клитън определи ситуацията в Ирак като ужасяваща и влошаваща се. Изненадана съм от ефективността на вдъхновената от терористичната мрежа Ал Каида групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта", която превзе големи градове в страната, каза Клинтън, цитирана от Асошиейтед прес.

Премиерът Нури ал Малики и други иракски ръководители призовават от повече от година Съединените щати да им окаже допълнителна помощ в борбата с бунтовниците, които набират все по-голяма мощ и убиват ежедневно при нападения десетки хора. Бунтът в Ирак е подхранван от продължаващата с неумолима сила гражданска война в съседна Сирия. Северен Ирак се превърна в своеобразна "пътна станция" за сунитските джихадисти, които са активни в двете страни.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН се събра на консултации при закрити врата за ситуацията в Ирак, където сунитски джихадисти превзеха втория по големина град Мосул и напредват към столицата Багдад, предаде Франс прес.

Специалният представител на световната организация в близкоизточната държава, бившият министър на външните работи на България Николай Младенов, запознава участниците в заседанието с обстановката в страната чрез видеоконферентна връзка.

Световните сили трябва да действат спешно, за да бъде овладяна ситуацията в Ирак, призова френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, цитиран от Ройтерс.

"Напредването на (групировката) "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) поставя в сериозна опасност единството и суверенитета на Ирак и... представлява сериозна заплаха за стабилността на (целия) регион", предупреди Фабиюс в изявление. Той подчерта, че за международната общност е задължително да овладее обстановката.

Германия от своя страна призова своите граждани в Ирак да напуснат незабавно части от страната, включително Багдад, предаде Асошиейтед прес.

Германското министерство на външните работи призова в изявление германците да напуснат иракските провинции Анбар, Ниневия и Салах ад Дин. То прикани германците да напуснат временно и столицата Багдад и изрази безпокойство за ситуацията в провинциите Дияла и Киркук.

Сунитски джихадисти превзеха райони в Северен Ирак, включително втория по големина град в страната Мосул. Това е най-сериозната ескалация на насилието в близкоизточната държава след изтеглянето на американските войски в края на 2011 г., отбелязва АП.

Източник: БТА