Нова версия: Орешарски остава до юли
Нова версия: Орешарски остава до юли / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Разпускането на 42-рото Народно събрание и оставката на премиера Пламен Орешарски се отдалечават към юли, а предсрочните парламентарни избори - към края на септември. Такива поне са нагласите сред депутатите в партията мандатоносител БСП, както и на ДПС. Подобни са и плановете на ГЕРБ, пише „Труд".

Във вторник на пленума на БСП лидерът на партията Сергей Станишев се обяви за незабавна оставка и избори още през юли. Депутатите от партията му се надпреварваха да го опровергават. "Това, което пленумът реши, е избори най-скоро", коментира зам.-председателят на парламента Мая Манолова. Избори през юли били технологично невъзможни.

Лидерът на ДПС Лютви Местан не посочи дата на изборите, въпреки че преди седмица предложи избори на 30 ноември или 7 декември. "Има конституция и Изборен кодекс. От мен не може да чуете предложения, които да влизат в противоречия с българската конституция. Затова казах, ако е възможно, да са през юли, да са през юли", каза вчера Местан. Той пак повтори, че мандатоносителят решава.

От ГЕРБ искат предсрочни парламентарни избори през септември. "Новите избори ще са, когато ги определи президентът. Ако той ми връчи мандат, ще го държа максимално дълго", обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю от Вашингтон. "Няма да накарам моите избиратели, младите хора, работещите хора, които чакат да дойдат юли и август, за да отидат на почивки, да ги викаме на избори", заяви той.

Какво ще се разберат политиците, се очаква да стане ясно на Консултативния съвет за национална сигурност при президента на 17 юни. Тогава партиите трябва да се разберат за времето на предсрочните избори, провеждането на референдум за задължителното гласуване, "Южен поток" и т.н.