Протести на таксита задръстиха европейски градове
Протести на таксита задръстиха европейски градове / снимка: Guliver/Getty Images

Шофьорите на таксита предизвикаха задръствания в много европейски градове, като блокираха ключови артерии в знак на протест срещу туристическите автомобили с шофьори и най-вече срещу дейността на американската компания Юбър (Uber), предаде ДПА.

В Париж няколко хиляди таксита блокираха достъпа до международните летища Шарл де Гол и Орли от рано сутринта, преди да се присъединят към колона от автомобили, потеглили на протестен митинг във френската столица.

Протестът съвпадна със стачка на локомотивните машинисти във Франция, оставила хиляди пътници без превоз и довела до над 250-километрови задръствания в района на Париж.

В Мадрид по улиците нямаше никакви таксиметрови коли, след като шофьорите се отзоваха на призивите за протест срещу Юбър, която свързва шофьори на свободна практика и пътници чрез приложения на смартфона.

Шофьорите на таксита стачкуват и в Милано, но обслужват безплатно болни, инвалиди и бременни жени.

Секторът на таксиметровите услуги е недоволен, че компании като Юбър работят като таксиметрови, без да понасят разходи за лиценз, което е във вреда на традиционния национален сектор.

В Лондон се очаква към 10 000 черни таксита да участват в автоколона през града, предизвиквайки забавяне на движението.

Някои политици защитават нововъведението, тъй като според тях то дава по-голям избор на потребителите, отбелязва ДПА. Европейската комисарка за новите технологии Нели Крус написа в блога си, че не бива да се отнасяме към "предизвикателства, пораждани от новите технологии, като ги игнорираме, като стачкуваме или като се опитваме да ги изхвърлим от живота".

Според нея иновациите унищожават някои професии и променят други, но в същото време подобряват повечето от тях и освен това създават нови работни места.

Източник: БТА