Кунева: Бързането на Станишев издава паника
Кунева: Бързането на Станишев издава паника / снимка: БГНЕС, архив

Сергей Станишев отвори „Гранд каньон" в БСП, очевидно е, че разцеплението на партията е драматично и бързането за избори през юли издава паника. Това коментира пред медии лидерът на Движение „България на гражданите" Меглена Кунева.

Да се правят избори по време на лятната отпуска, според нея, е поредният технически трик на БСП и наказване на избирателите, а не истинско желание за честни и демократични избори. Поведението на лидера на БСП издава паника, доказателство за която са непоследователните му изказвания - първо излиза с призиви за въвеждане на задължително гласуване, няколко дни по-късно иска избори, на които хората няма да излязат да гласуват, защото са в отпуск, подчерта Меглена Кунева.

Дори да бъде подадена оставка в петък, предсрочни парламентарни избори не могат да се проведат по-рано от датата 16 август, коментираха още юристите на ДБГ. Йонко Грозев, зам.-председател на ДБГ, добави, че провеждане на избори през юли е възможно само ако не се следва конституционната процедура да се назначи служебно правителство. Подобен опит на БСП би бил грубо погазване на Конституцията, коментира зам.-председателят на ДБГ, като добави, че опити да се избяга от служебно правителство показват, че БСП не знае какво прави.

Разграничаването на БСП и лидера й от т.нар. експертно правителство „Орешарски" е потвърждение, че със задкулисното управление, без коалиционно споразумение и без поемане на ясна политическа отговорност, не може да се управлява, категорична бе Меглена Кунева, като призова президента за решения в полза на гражданите, а не на загубили доверието на хората партии. Тя подчерта, че всички решения трябва да гарантират честността на изборния процес и да допринасят за излизане от политическата криза, а не за нейното задълбочаване.