Световните агенции: Българският соцлидер поиска предсрочен вот през юли
Световните агенции: Българският соцлидер поиска предсрочен вот през юли / снимка: БГНЕС

България трябва да проведе предсрочни избори още през юли, заяви лидерът на управляващата социалистическа партия, като приближи с още една стъпка края на правителството след лошото представяне на изборите за Европейски парламент през май, съобщава Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Социалистите се огънаха под натиска както на собствения си коалиционен партньор, така и на основната опозиционна партия ГЕРБ за провеждане на предсрочни избори, които ще отбележат свалянето на второ правителство за две години в най-бедната държава членка на ЕС, информира Ройтерс. "Ако има достатъчна политическа воля, предсрочни избори през юли, до края на юли, са възможен и реалистичен вариант", заяви Станишев.

Асошиейтед прес също съобщава за призива на лидера на социалистите за оставка на коалиционното правителство и за предсрочни избори до края на идния месец. Сергей Станишев каза, че партията му не може да носи отговорността за правителството сама след призива миналата седмица за предсрочни избори на по-малкия партньор в управляващата коалиция ДПС, отбелязва АП.