На кого дължим определенията хомо и хетеро?
На кого дължим определенията хомо и хетеро? / Thinkstock/Getty Images

Откъде идват термините в сексуалността. Ако хомосексуален идва от хомо, тоест човек, какво трябва да означава тогава? А хетеро пък откъде идва? Какво се крие зад тези определения?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

В една Питанка всички сексуални теми трудно ще обхванем. Но има нещо гнило в това хомо и хетеро.

Запознайте се сега с Карл Мария Кертбени - австро-унгарски журналист и защитник на гражданските права. През 1869 година той пише анонимен памфлет, в който се подиграва на пруския закон срещу содомията. Отваряме една голяма скоба. Содомията е библейски термин. Отнася се до унищожаването на градовете Содом и Гомор, в които нравите били много разпуснати, в сексуален смисъл. Библейското значение на содомия включва всичко, което не е класически секс, с цел производство на деца. Всичко друго, включително и оралният секс, е содомия. Проблемът на Содом и Гомор не бил толкова в нравите, защото Библията е пълна с примери на богоугодни люде със странни сексуални практики. Проблемът е в неподчинението, разбира се, в ограничаването на разюздаността, което става само с дисциплина и скука в леглото. Така Содом и Гомор си получили заслуженото, а светът получил термина содомия. Содомитите, хора, които правят нещо нестандартно, като стандартът е само един еврейски небесен стандарт. Другото е аут. С годините терминът се ограничил само до еднополовите връзки и отношенията с животни. Оралният секс успял да мине метър.

В цивилизования свят преди настъпването на християнството нямало никакъв проблем с кого или с какво си лягаш, стига да няма престъпление. Самият акт не е престъпление, ако няма жертва. Така че антисодомитските закони са сравнително късни в историята на човечеството. Но в края на XVІІІ началото на XІX век просветените страни в Европа рязко се либерализирали. Содомията минава в така наречените престъпления без жертва и не се наказва толкова жестоко, както преди. Във Франция и Австроунгария са доста склонни на компромиси, но в Прусия не са. Така пруският закон срещу содомията се струва на журналиста и памфлетист Кертбени безумен и той го осмива, прави го на пет стотинки и предлага нови термини, шеговито.

Хомо в хомосексуализма не идва от човек, а от гръцкото също. Така че този глуповат термин, съчинен от гръцка и латинска дума, е, за да се спре да се употребява това содомит. Другият термин е още по-зле. Хетеро идва от хетера. Хетерата е обществена жена, нещо като висша проститутка в древна Елада. Значи, мъже, които правят секс с хетери. Да наречеш всички жени хетери, а содомитите-хомо... Ясно ви е каква е била ориентацията на самия Кертбени. Но това е не само един от най-ранните борци за равни сексуални права, но и авторът на термините. Знаменитият Рихард фон Крафт-Ебинг, немски психиатър и сексуален енциклопедист използва тези два термина в книгата си "Psychopathia Sexualis". И понеже книгата се радва на невероятна популярност за времето си и до ден днешен, термините се налагат като основните, означаващи сексуална ориентация. А всъщност са скалъпени и казани с насмешка в един памфлет, което прави цялото човечество малко плумбосексуално. От plumbos, което е глупав.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук