„Файненшъл таймс: България нанася удар на Русия за Южен поток
„Файненшъл таймс: България нанася удар на Русия за Южен поток / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Решението на българския премиер да замрази работата по проекта "Южен поток", който ще позволи руският газ за Европа да заобикаля Украйна, нанася удар по усилията на Кремъл да укрепи положението си като енергиен доставчик на ЕС, пише
влиятелният британски вестник "Файненшъл таймс". "Южен поток" би укрепил лостовете на Москва за влияние върху Киев, позволявайки й да заплашва с врътване на кранчето (за Украйна), без да се застрашават доставките за Централна Европа, добавя авторът.

Високопоставени служители на ЕС и САЩ изразиха геополитически опасения от желанието на София да продължи работата по проекта в момент, когато украинската криза изостри напрежението между Москва и ЕС относно руския газ, пише вестникът, като припомня личната намеса по въпроса на шефа на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, заплашил България с наказателни мерки, ако не внесе корекции в проекта според европейското законодателство.

Вестникът пише и за изразените от САЩ особени опасения от участието на руската компания "Стройтрансгаз" като контрактор по проекта, като припомня, че тя се оглавява от Генадий Тимченко - руски бизнесмен, който е в списъка на санкционираните от САЩ след руската намеса в Украйна.

"Политическият натиск (върху България) е огромен. Не е случайно, че решението на премиера (Пламен Орешарски) бе обявено след среща с (трима американски сенатори, включително и) Джон Маккейн", отбелязва "Файненшъл таймс". България, която се присъедини към ЕС през 2007 г., се очерта като "точка на сблъсък" между Русия и Запада, защото тя е единствената страна от ЕС, която позволи изграждането на "Южен поток" да продължи на нейна територия. Това решение разцепи правителството, тъй като някои в Социалистическата партия настояват за по-тесни връзки с Кремъл, докато други, включително и по-малките коалиционни партньори, призоваха за съобразяване с Брюксел", добавя авторът.

Вестникът цитира българският политически експерт Илиян Василев, според когото "премиерът направи политическо изявление с цел да успокои чуждестранните и вътрешните критици, но все още се нуждае кабинетът да одобри решението му за замразяване на проекта".

"Политическите и бизнес интересите на страната в голяма степен зависят от продължаването на проекта "Южен поток", затова правителството изглежда твърде уязвимо по въпроса", подчертава Василев пред вестника.

Източник: БТА