ГЕРБ настоява за незабавно замразяване на всички плащания по Южен поток
ГЕРБ настоява за незабавно замразяване на всички плащания по Южен поток / БГНЕС

БЕХ да предприеме действия за незабавно замразяване на всички плащания по "Южен поток" и да бъде публично оповестен договорът, ако има подписан такъв, с руската страна за строителството на проекта. Това поискаха на пресконференция зам.-председателите на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и Димитър Главчев. Те ще настояват и за изслушване в Народното събрание /НС/ на премиера Пламен Орешарски и на енергийния министър Драгомир Стойнев.

Правителството трябва да каже и има ли предвидени неустойки в евентуалния договор, плащат ли се вече суми по него. Идентични бяха и исканията на Реформаторския блок, огласени по-рано днес - отново пред медиите.

Според Цветанов създалата се ситуация е заплаха за националната сигурност. Има ли информация, предоставена от ДАНС на правителството, за заплахите по проекта, направен по този начин, попита той. Според него става въпрос по-скоро за спекулации за натиск от страна на САЩ върху българското правителство. Не срещата на Пламен Орешарски с американските сенатори е станала причина той вчера да обяви, че спира засега всички дейности по "Южен поток". Цветанов е убеден, че решението е следствие от срещите на премиера в Брюксел. Пламен Орешарски нямаше ход след това, което се заявяваше от ЕК, освен да обяви, че спира проекта, коментира Цветан Цветанов.

По думите му, сме свидетели на безпомощност на това правителство, на задкулисието по проекта. Изходът ще бъде с тежки последствия за България, трябва да се носи отговорност кой ще плаща тези пари, категоричен е той. И припомни за писмата от ЕК до кабинета да не подписва договора, който нарушава европейското законодателство.

Българското правителство, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ, подписа договор, участва в първата заварка на "Южен поток", в кратки срокове се проведоха и процедурите по избор на изпълнител. Решението на премиера вчера, посочи Цветанов, можеше да бъде избегнато, ако се бяхме вслушали в препоръките на ЕК още през
2013 г.

Полезният ход за България оттук нататък, посочи депутатът Александър Ненков, е незабавна оставка и кабинет, който да работи прозрачно и да се ползва с доверието на ЕС, САЩ и Русия. Той припомни, че първоначалната цена е била до 3 млрд. евро, в момента, по медийни публикации и експертни мнения, става ясно, че се е оскъпил с 600-700 млн. евро, което било притеснително, защото на практика държавата ще задлъжнее с около 4 млрд. евро без финансово-икономическа обосновка.