Още един пациент на кардиоболницата във В. Търново получи спешна помощ с хеликоптер
Още един пациент на кардиоболницата във В. Търново получи спешна помощ с хеликоптер / СБАЛК

Втори пациент на частната кардиологична клиника във Велико Търново е транспортиран по спешност с хеликоптер до София. Това е мъж на 61 години, с необходимост за поставяне на множествен байпас. Направеното му изследване е установило критично стеснение на коронарна артерия, оказва се, че повече от 2/3 от сърцето страдат поради липса на нормален кръвоток.
 
Мъжът бе транспортиран вчера до София в рамките на 45 минути с екип на кардиоболницата във Велико Търново -  д-р Владимир Николов - лекар реаниматор и медицинска сестра. Пациентът е посрещнат от медицински екип на доц. Царянски, завеждащ централна реанимация на „Света Екатерина" в София, информираха от Българския кардиологичен институт.

От там припомнят, че проектът за спешно кардиохирургично лечение на пациенти със сърдечно-съдови заболявания продължава да се разраства. След Националната кардиологична болница и болница „Токуда", към тях се присъедини и Университетска болница „Света Екатерина" в София. Програмата включва специализиран медицински авиотранспорт за пациенти, спешно нуждаещи се от животоспасяваща кардиохирургична операция.

Преди седмица 50-годишен пациент на частната кардиоклиника във В. Тръново, нуждаещ се от спешна смяна на клапа на сърцето, бе транспортиран с хеликоптер за 45 минути до Националната кардиологична болница в София и приет за кардиохирургично лечение.