Приоритет на реформата във ВиК сектора: качествено водоснабдяване на поносима цена
Приоритет на реформата във ВиК сектора: качествено водоснабдяване на поносима цена / снимка: МРРБ

"Правителството изпълнява поетите ангажименти и приоритетите, които си е поставило, а именно започнахме дългоочакваната реформа във ВиК - сектора." С тези думи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е открила работна среща на тема "Приоритети в отрасъл ВиК", съобщи пресцентърът на министерството. Осигуряването на качествено водоснабдяване на социално поносима цена е основен приоритет на реформата във ВиК сектора, е посочила още Терзиева.

В срещата са участвали 28-те областни управители от страната и експерти във водния сектор.

"Стартирахме реформата в сектора още от встъпването ми като министър на регионалното развитие", е обяснила Терзиева и е подчертала, че това е стъпка, която до момента не е правена от нито едно правителство. Министърът е подчертала, че реформата е от изключително значение за постигане на всички критерии, свързани с ВиК сектора до 2020г. - надеждни съоръжения и качество на водите, като се създадат условия и за устойчиво развитие на отрасъла.

Терзиева е отчела направените до момента първи стъпки в сектора и е съобщила, че се водят преговори, съвместно с Министерството на околната среда и водите, ВиК - операторите да станат бенефициенти по Оперативна програма "Околна среда". "Въпрос на преговори е да защитим още от 2015 г., по първите схеми, да имаме пилотни, интегрирани проекти в региони, изпълнявани от асоциациите", е посочила министър Терзиева.

Министърът е подчертала, че водоснабдяването с качествена вода е световен проблем и е особено важно чрез активна работа и широка информационна кампания да стане ясно, че бъдещето на ВиК - сектора е неговата консолидация. "Не бива да се работи раздробено. Ако останем в това положение съществува голям риск дружествата да се декапитализират и да започнат да фалират, което ще ги лиши от изпълнение на функциите им. Необходим е интегриран подход на регионално ниво при инвестициите във ВиК сектора", е коментирала още Терзиева.