Няма да продават плодове и зеленчуци в обновената част на Женския пазар
Няма да продават плодове и зеленчуци в обновената част на Женския пазар / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Няма да продават плодове и зеленчуци в обновената част на Женския пазар
73050
Няма да продават плодове и зеленчуци в обновената част на Женския пазар
  • Няма да продават плодове и зеленчуци в обновената част на Женския пазар

Няма да се продават плодове и зеленчуци в обновената част на Женския пазар в София. Това стана ясно при проверката на изпълнението на ремонта. След реконструкцията пазарът ще разполага с 90 търговски обекта от затворен тип, но плодовете и зеленчуците ще останат в частта със сергиите.

Заради черния пазар на контрабандни цигари в района, на сградите около пазара ще бъдат поставени и камери и ще бъде засилена охраната. Табелите пък ще бъдат и на английски език за улеснение на чужденците.

По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова изпълнението се движи със закъснение, но на 1-ви август търговците трябва да започнат да се нанасят в обектите.

„От първоначалните срокове има закъснения, те обаче са свързани със ситуацията с канализацията, която беше подновена. Всъщност най-трудната част беше подземната.

Към момента обаче това е приключено и се работи по настилки, по довършване на павилионите. Срокът, който уточнихме и от който няма причина да отстъпваме, това е на 1 август да могат да влизат вече търговците. Тук се поставят и камери за видеонаблюдение, предвиждат се и патрули на общинска полиция. Говорила съм с главния секретар на МВР да се засили и полицейското присъствие в района", уточни Фандъкова.

Голяма част от сградите около обновения Женски пазар са в окаяно състояние. По думите на кмета на район Възраждане Савина Савова вече има предписания за ремонт и премахване на някои от тях.

„За десет сгради са издадени визи за проектиране от главния архитект на района, за две сгради са издадени заповеди за премахване и имаме пет сгради, които към момента са с готови проекти. Тези сгради са паметници на културата", добави тя.

След реконструкцията на Женския пазар ще има галерия в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година, кафене, детска площадка и фонтан. Всичко това ще се намира в долната част на пазара до ул. „Кирил и Методий".