Кой е открил топлата вода?
Кой е открил топлата вода? / Thinkstock/Getty Images

Кой е открил топлата вода?

Всички ние напоследък преоткриваме топлата вода и я виждаме в съвсем нов план. Топлата вода никога не е била толкова ценна. Нека да уточним. Коя топла вода? Ако сме наясно за коя топла вода става въпрос, ще кажем и кой е откривателят, защото има няколко варианта. Не се шегуваме.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Да откриеш топлата вода е шеговит израз, който трябва да означава, че откриваш нещо очевидно, нещо общоизвестно. Еквивалентът му е "откри Америка". Но Америка знаем от кого и кога е открита. За топлата вода обаче не знаем. Изразът е латински, не нашенски. Такава поговорка имат и в Италия до ден днешен. В древен Рим са знаели, че топлата вода е ценна и всяко следващо нейно преоткриване би трябвало да е било нелепо. Топлата вода има важна медицинска функция. Известно е, че римляните са имали особено отношение към термите и местата с естествена топла вода с целебни свойства. Цицерон е сред най-известните апологети на термите и е държал дълги тиради за ползата им, като е настоявал всеки римлянин да открие топлата вода. Така че е твърде възможно, макар и недоказуемо, е да дължим израза на Цицерон. Макар и не в неговата шеговита форма, а по-скоро в патетично-декларативна. Но, разбира се, топлата вода и свойствата и е била известна и преди Цицерон. Така че не той е откривателят. Тук вече изоставяме самия израз, понеже въпросът не е кой го е казал пръв. И отново се захващаме със самата вода.

Друг известен откривател на топлата вода е Дарвин. През 1871 година в едно писмо до ботаника Джоузеф Хукър Дарвин предполага, че животът на земята е възникнал в малко топло езерце. Дълги години еволюционистите спорят дали животът наистина е възникнал в топли или студени условия. Но напоследък теорията на Дарвин се потвърди. Да, наистина всичко тръгва от топлата вода. Така че топлата вода, като източник на живота е открита от Дарвин. Но и това не е отговор на въпроса, защото топла вода е имало и преди Дарвин. Той само е стигнал пръв до един очевиден извод.

Тогава да се върнем 4 милиарда и половина години назад и да отидем до топлото езерце, където от химически съединения, при подходящи условия се е родил микроорганизмът термофил. Термофилът е научно наименование на микробите, от които се е развил животът във всичките му форми, обичащи топло, термофили. Не, че ние сме го кръстили така, термофил, макар че името не е лошо. Разбирате, че нашият пра-пра-пра... роднина термофил е открил топлата вода. Той е бил пръв. Уви, нивото му на съзнание е било твърде ниско, за да си даде сметка, какво точно е открил. Така че и другите термофили, пръкнали се след него, са открили топлата вода на свои ред. И отново, и отново, и са забравили, че татко им я е открил пръв. Така до ден днешен.

Но това е в случаи, че вярвате в еволюционната теория. Ако сте привърженици на извънземния ни произход или пък сте религиозни хардлайнери става доста по-сложно. Но каквото и да кажем, топла вода е имало винаги. Ето как е по-правилно да заявим, че не ние сме открили топлата вода, а топлата вода е открила нас. И така до ден днешен. Каквато топлата вода, такъв и човекът. И обратното. Затова най-горещо ви призоваваме сами да си откриете топлата вода, тоест от кое точно езерце сте се пръкнали. В този смисъл, кой е открил топлата вода има философски привкус. Кой познава най-добре себе си? И понеже никой не познава себе си достатъчно добре, внимание, никой, никога не е открил напълно топлата вода. Ето отговора на въпроса. Кой е открил топлата вода? Никой не я е открил.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук