Има ли някаква история около Чък Норис, която не знаем?
Има ли някаква история около Чък Норис, която не знаем? / Guliver/Getty Images

Всички знаем лафовете за Чък Норис. Той прави снежен човек от дъжд, лети под вода, не светва лампа в стаята, изгася тъмнината, може да те удуши с безжичен телефон и така нататък. Има го дори в шоуто на Джей Лено, където той чете подобни шеги за него. Всички знаем, че е бил ученик на Брус Лий, но откъде идва тази негова вселенска, хипнотична пародийна сила и умения, неприсъщи дори на божествата. Има ли някаква история около Чък Норис и неговите супер умения, която не знаем?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Манията по Чък Норис е много сериозна. Сега ще обърнем повече внимание на Чък, макар че всъщност не ние му обръщаме внимание, а то само пада в краката му. Замислете се откога знаете пародийни истории с Чък Норис? Без съмнение гледали сте го отдавна, той има дълга кариера. Обаче дълга кариера имат Сталоун, Шварценегер, Чарлз Бронсън. Те обаче не достигат до популярната култура, така, както Чък. Откога знаете фактите за него? На бас, че е след 2005 година. Ако сте родени през 70-те или по-рано, или пък малко по-късно вие познавате творчеството на Норис и екшън филмите му. В онези времена на никого не би му хрумнало да го отличи от останалата плеяда екшън герои. Нещо повече той беше в сянката на топ звезди.

От 2005 година, в късното шоу на Конан О'Брайън, започват лафовете за Чък Норис. Всички те са базирани на една единствена поредица - Уокър, тексаски рейнджър. И в България са излъчвани. От 1993 година започва тази поредица и в общи линии опира да едно. Героят, в ролята Чък Норис, преодолява серия от трудности и достига успех. През 1993 година Норис е вече на 53 години, не е първа младост, а и сериалът не нищо особено, ако не сте го гледали. В него няма и следа от самоирония, няма сложни взаимоотношения, няма дори кой знае какъв наратив. Просто Уокър, рейнджърът, бие лошите, бори се с диви зверове, спасява хора.

Излъчването му трае почти 10 години и цяло едно поколение израства с тексаския рейнджър, прочутата му брада и бойни умения. В края на сериала Чък е вече на 60 и нагоре, но това не му пречи да е железен. Ето как Чък става част от младежкия, по точно колежанския фолклор. Когато Иън Спектър - 17 годишен ученик от Браун Юнивърсити създава сайта "Факти за Чък", който е наследник на сайта му "Факти за Вин Дизел". Това се случва през април 2005 година. Интернет вече създава феномени по онова време. И така сайтът става мегапопулярен, прави 18 милиона влизания. После сценаристите на Конан О'Брайън, на база на този сайт започват поредица с откъси и клипчета от телевизионния сериал, придружени с коментари.

И, хоп, Чък Норис вече живее нов живот на супер легенда на 75. Самият той, казват, че приемал това с усмивка. Всъщност в Америка смешките с преувеличение за конкретен човек имат дълга история. Например мегапопулярни са телевизионните скечове за Бил Браски, измислен персонаж в шоу, в които комиците, сред тях и Уил Феръл, разказват истории за някой си Бил Браски, който в течение на скеча става все по-силен, все по-висок, с все по-големи умения, така че шегите за Норис са вид телевизионно продължение на тези за Бил Браски, но вече с реален обект. И не съществуват реално пред 2005 година. Популярността им в световен мащаб се лепва и на други знаменитости. У нас, както знаете, това се случи с Бойко Борисов.

Но да се върнем на Чък. Преди 2005 година шегите с него просто не съществуват.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук