Какво е общото между областта Бохемия и бохемите?
Какво е общото между областта Бохемия и бохемите? / Thinkstock/Getty Images

Какво е общото между областта Бохемия и така известните бохеми, за които Пучини чак опера е написал? Защо бохем е станало нарицателно за хедонистичния стил на живот? Толкова ли са били ларж в тази чешка област хората?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

В началото кратка географско-историческа справка. Бохемия днес е част от Чешката република с център Прага. Някога е била независима държава. Още през ІІ век римляните говорят за Boiohaemum или иначе казано хайма на бойте, хайм от немски, boi-голямо келтско племе, което населявало и днешна Бавария. Между другото Bayern, името на Бавария, също идва от тях - bоyern. Каква точно е съдбата на това племе е обект на друг разказ, много интересна, обаче се опасяваме, че там няма да открием това, което сега търсим, защото древните бои не са били кой знае какви бонвивани.

Прескачаме векове напред и през XІX век Бохемия вече е част от Хабсбургската монархия, а чешкото национално възраждане има за цел да я направи независима. Но и това не е повод да се каже, че бохемите са били по-безгрижни от останалите. Да се съсредоточим за малко върху самия термин. Той е френски. През 1845 година писателят Анри Мюрже издава книгата "Сцени из живота на бохемите", посветена на живота на бедни поети, артисти, музиканти в Париж през 30-те години на XІX век. Именно това произведение дава основата на операта "Бохеми" на Пучини. Тя е от 1896 година. Там пак става дума за беден френски поет, не за чехи. Тоест терминът вече се използвал за нарицателно. Същото е и в либретото на "Кармен" от Бизе, където отново се споменава за бохеми. "Кармен" е от 1875 година. Така са наречени, внимание, испанските цигани.

Май стигнахме до сърцевината на нещата. Виждате ли, в очите на френското общество областта Бохемия е бил свързана с едно единствено нещо - циганите. Още от края на XV век се е смятало, че мигриращите цигани са родом от Бохемия, което е пълна глупост, но това е XV век. Така бохем е означавало ром, циганин. Вие обаче знаете за романтичния ореол около циганската свобода и разкрепостеност и как то е приемно от европейската култура. Катунът, песните, танците, свободната любов, красивите жени, виното, безгрижието, горещата кръв. Циганите са били интересни. Есмералда в "Парижката Света Богородица" е циганка, Кармен е циганка. Свободният начин на живот е бил жадувана ценност. Но и по-късно продължава да е така - битници, хипита, все групи, които бягат от традиционното общество и правилата му и живеят по друг начин.

Ето как за френските романтици циганията - бедност, мърлявщина, но творческа свобода - това е било особен творчески блян. Затова бедните поети, писатели, хора на изкуството са били наричани бохеми, тоест цигани. Разбира се, през годините терминът се е изкривил. Днес бохемите обикновено трябва да са богати, за да си позволят лукса на безгрижния живот. Но истината е, че традиционното бохемство е постижимо само в катуна. А областта Бохемия е смятана за извора на циганията. Ех, ако знаеха през XV век във Франция ние какви роми имаме. Ама чехите са ни отнели тази привилегия.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук