Орешарски: Италианският премиер подкрепя Южен поток
Орешарски: Италианският премиер подкрепя Южен поток / снимка: Министерски съвет
Орешарски: Италианският премиер подкрепя Южен поток
72783
Орешарски: Италианският премиер подкрепя Южен поток
  • Орешарски: Италианският премиер подкрепя Южен поток

Премиерът на Италия Матео Ренци твърдо подкрепя реализирането на проекта "Южен поток", каза министър-председателят Пламен Орешарски. Той направи изявлението на летището в Рим след срещата с италианския си колега.

Българският министър-председател бе на еднодневна визита в Италия, която включваше аудиенция при Негово светейшество папа Франциск, среща с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролини и разговор с премиера на Италия Матео Ренци.

На въпрос на Дарик каква е позицията на Матео Ренци по отношение на проекта "Южен поток", българският премиер заяви, че колегата му го подкрепя твърдо, тъй като е важен в регионален и общоевропейски мащаб.

Пламен Орешрски добави, че е обяснил на председателя на Еврокомисията Жозе Барозу, че чакаме коментари от експертите на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер по проекта, както и техните редакционни поправки, за да ги отразим при второто четене на закона.

„Има си срокове, председателят Барозу ми каза вчера, че има критични коментари, но нека ги видим", заяви българският премиер.

На срещата си Орешарски и Ренци са постигнали съгласие да подкрепят съвместно бизнес инициативи, за което ще излязат с обща декларация. Коментирани са и въпроси, свързани със скорошното председателство на Италия на Европейския съюз. Приоритетите ни са общи: икономически растеж и разкриване на нови работни места, както и намаляване на административната тежест върху бизнеса и ограничаване на миграцията, уточни Пламен Орешарски.

По отношение на разговорите с главата на Римокатолическата църква премиерът заяви, че са обсъждали усилията за по-добра комуникация между двете църкви, която е в интерес на общото разбирателство по света. Пламен Орешарски е благодарил на Негово светейшество за решаването на проблема с липсата на църква в Рим, в която да се служи на български език.