Защо горещата вода замръзва по-бързо от студената?
Защо горещата вода замръзва по-бързо от студената? / Thinkstock/Getty Images

Защо горещата вода замръзва по-бързо от студената? На какво се дължи?

Горещата вода замръзва по-бързо от студената. Факт. Феномен, известен от столетия, наблюдаван от Аристотел, Бейкън и Декарт. Сравнително наскоро обаче научната общественост му обърна внимание, благодарение на танзанийския ученик Мпемба през 1969 година. Гледай си работата Аристотел, това днес се нарича ефектът на Мпемба. Изкушаваме се да се отплеснем и да ви разкажем за Мпемба. Обаче не, няма. Ще се съсредоточим на въпроса. Експериментът изисква определени условия. Значи ако вземете вода, която допреди малко е вряла и сега е 99 градуса, и такава от току що разтопен лед, един, два градуса, е много ясно, че първа ще замръзне студената.

Ефектът на Мпемба действа при определени условия. От математическа гледна точка то е парадокс. Нали, когато едната вода е 70 градуса, а другата 30, и тази, втората, замръзва за 10 минути, значи първата най-напред ще трябва да изстине до 30 градуса, а после ще има 10 минути да замръзне. Винаги ще е плюс някакво време. Обаче не е така, защото по-топлата вода не е същата, тя има различни свойства и характеристики. Изобщо водата е много особено вещество и съвсем не ни е толкова ясна, колкото си мислим.

Ето и възможните обяснения за ефекта на Мпемба. Казваме възможните, защото науката още не е съвсем сигурна на какво се дължи. Първа възможност: изпарение. Горещата вода се изпарява повече, намалява масата си и затова замръзва първа. Ще произведе обаче по-малко лед. Това обяснение не върши работа в затворени контейнери, а се наблюдава и там ефекта. Втори вариант: разтворени газове. Те са по-малко в горещата вода, затова тя замръзва по-бързо. Трети вариант: конвекция. Тук обяснението е толкова сложно, че ще ви объркам допълнително. Така че да не влизаме в подробности. И без това е само теория. Четвърти вариант: среда. Твърде е възможно топлата вода да има свойството да променя средата около себе си, което все още не е изучено достатъчно. Както забелязвате това е нещо като чудо - наблюдава се, известно е, но няма обяснение. Има само теории. Как ви се струва? Никой не знае, защо топлата вода замръзва по-бързо.

Обаче на Питанка не и минават такива работи. Никой не знаел защо. Това какво означава, че няма отговор ли? Не може да оставим нещата така. Затова ние казваме, че топлата вода замръзва по-бързо, защото се е уморила от усилията да бъде топла. Тя е като онези телевизионни предавания, които искат да са много актуални, много горещи, но в един момент стават на ледени кубчета по-бързо от други, които са приемани по-хладно, традиционно, но и по-бавно се вкочаняват. Или друг пример. Ако много се ядосате и разгорещите, после по-бързо ще почувствате апатия и умора, отколкото ако не се разгорещите и си стоите на едно и също емоционално ниво. Така че за първи път в историята ние предлагаме емоционално обяснение на физичен феномен. С какво тази теория е по-лоша?

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук