Малинов: Реформаторският блок стъпва здраво на политическата сцена
Малинов: Реформаторският блок стъпва здраво на политическата сцена / снимка: БГНЕС, архив

Благодарение на преференцията резултатът на Реформаторския блок се е подобрил на изборите. Това каза в интервю за Дарик кандидатът за евродепутат на коалицията Светослав Малинов. Заради преференцията вероятно Малинов ще влезе в новия състав на Европарламента, макар че от ЦИК засега не потвърждават.

По отношение на представянето на коалицията на евровота Светослав Малинов заяви, че Реформаторският блок стъпва здраво на политическата сцена, ражда се през избори,  а не през социологически агенции и през внушения.

По думите на Малинов много скоро ще има предсрочни избори и самата структура на вота в България ще бъде променена: „Този парламент е крайно непредставителен. Вече се вижда, че ако изборите бяха днес - Атака няма да е вътре, БСП е с тежък резултат, много по-нисък - равна с ДПС. Реформаторският блок, ГЕРБ и може би други формации, присъединяващи се към нас, ще имат мнозинство. България трябва да има предсрочни избори. Българите ще го поискат. Те подадоха вот на недоверие в ужасяващи мащаби срещу БСП".

Чуйте интервюто със Светослав Малинов

Очаквано ли беше това за вас? Избирателите на Реформаторския блок се възползваха най-мащабно от преференциалния вот, но по предварителни нагласи това ли залагахте?

Ние стартирахме кампанията си в много тежка обстановка, далеч, преди да има преференция, във враждебна медийна среда, Дарик е от малките изключения, без финансови средства и извън парламента. Затова искам да благодаря на всички, които положиха усилия в тази много тежка кампания, повярваха, и на практика поставиха Реформаторския блок на политическата сцена.

Огромно благодаря към тези хора, които в тази враждебна медийна среда, с абсолютно продажни, провалени и некомпетентни, нагли социолози се опитаха да осъществят гигантска манипулация върху общественото мнение. И се радвам, че нашите избиратели не се поддадоха.

Що се отнася до преференцията, тя се появи късно. Нашата листа вече беше подредена и тя не промени с нищо нито посланията ни, нито отношенията ни, нито основните политики, които Блокът ще следва. Иначе ние сме били за преференция и за увеличаване на този персонален елемент във вота от самото учредяване на Блока преди година. Така че не можем да сме против, не можем да сме изненадани. А това, какво се е получило в самия изборен ден, аз се надявам, че е достатъчно красноречиво. Но то не променя нещата. Ние оставаме заедно и продължаваме напред.

Вероятно и вие, като Меглена Кунева, ще кажете, че всеки глас за вас е глас за Реформаторския блок. Истината обаче е, че още при формирането на Блока, при подреждането на листата имаше, макар и не толкова видно, вътрешно противоборство между водещите лица в Блока. Налагаше се даже да обяснявате едни ваши стари думи от преди година, с една метафора за червената кукувица.

Аз лично съм бил и на вътрешни избори на ДСБ, така че говоренето, това, че партиите не са демократични, а след това намеците, че не е редно да има вътрешни напрежения, е типично недоразумение при разбирането на това как работят демократите в политиката. Това да се състезаваш с някого не означава, че си против него. И това не означава, че избирателите няма да те последват. Аз мисля, че благодарение на преференцията резултатът на Реформаторския блок като цяло се подобри.

Тоест вътрешното съревнование между симпатизантите на отделните политически субекти за предпочитаните от тях лица е вдигнало активността?

Аз мисля, че нашата преференция не попречи. В този смисъл аз съм за преференция оттук нататък. Това е чудесна възможност да се даде на избирателите партийната воля и волята на партията да бъде одобрена или не. Но забележете дори и да гласуваш против партийната воля, ти гласуваш "за" партиите. Това е силата на преференцията. Демократичните коалиции печелят от преференция. Ние спечелихме и сега сме по-силни.

Тази новина от днес е сериозна, защото е първата успяла преференция в страната. Факт е, че за първи път избирателят пренарежда лицата и посочва.

Да, случиха се няколко неща, чисто политологически е хубаво да се кажат. Първото, и това трябва никога да не бъде забравено, мисля, че се приключи с опита на няколко социологически агенции да манипулират грубо общественото мнение. Това е първа новина от гледна точка на ситуацията в България, извън политическите последствия. Ако медиите имат елементарно достойнство, определени хора повече не трябва да се появяват и да говорят от името на социологически агенции. Аз знам, че няма санкции, знам, че мога за изразя личното си мнение. Аз все пак съм професионалист. Това е официална, мръсна пропаганда. Тя става пред очите на всички. Аз мога да кажа, да изразя дълбокото си възмущение. Второ, основната новина от България за Европа трябва да бъде, че ЕНП спечели убедително изборите в България. И на един дъх го казвам неслучайно. Всички антиевропейски, проруски и прочее формации претърпяха провал. Всеки, който се опита да отклонява България от европейския път и да всява някакъв скептицизъм или не дай боже омраза към ЕС се провали тотално. Включително и БСП с онези намеци, които се опитаха да използват. Аз съм сигурен, че част от погрома на БСП се дължи и на това, че те дълбоко възмутиха собствените си европейски леви избиратели. Това ми се иска да кажа в този момент.

Сочи ли този резултат, разместването на база преференцията, че ДСБ е с по-стабилен електорат и наистина е имало отлив на избиратели на "Движение България на гражданите" към други формации?

Основното послание е, че Реформаторският блок стъпва здраво на политическата сцена, ражда се през избори, не през социологически агенции и през внушения. Ние се раждаме през избори. Това е най-здравословното за всяка нова формация. И оттук нататък вече само ще растем. Основата на Реформаторския блок са избирателите, които не са представени в българския парламент. Ние към тях се обръщаме и получихме първа солидна подкрепа от тях. Ще продължим да ги представляваме. И понеже те са повече от гласовете за нас, аз съм убеден, че много скоро ние ще отидем на предсрочни избори. И самата структура на вота в България ще бъде променена. В момента този парламент е крайно непредставителен. Вече се вижда, че ако днес има избори Атака няма да е вътре, БСП ще с тежък резултат, равна с ДПС. И Реформаторският блок, ГЕРБ и може би някои други формации, присъединяващи се към нас ще имат мнозинство. Оттук нататък не се занимавайте с подробностите. България трябва да има предсрочни избори. Българите ще го поискат. Те дадоха вот на недоверие в ужасяващи мащаби срещу БСП.

Кои са тези други формации? "България без цензура" сред тях ли е ?

"България без цензура" тепърва трябва да покаже облика си, какви са и що са. Аз заминавам утре за Брюксел и отивам директно на заседанието на ЕНП, за да изразя подкрепата си за Юнкер, да вляза и да участвам, колкото ми стигат силите в преговори за определени неща в ЕНП. Къде ще отидат представителите на новата формация, никой не знае. Ето, давам ви елементарен пример. Ни ще сме за предсрочни избори, във всеки един момент сме били против това правителство и нашите избиратели знаят какво да очакват от нас. Дали във всички партии е така? Ето какви са разликите, когато гласуваш за партия, която има ясен облик и такава, която тепърва ще го търси.

Да очакваме ли разговори за трансформирането на Реформаторския блок в по-траен, общ политически субект или това не е на дневен ред сега?

Този въпрос вече е уреден. Ние сме траен политически субект, ние сме траен политически съюз. Но българските закони ни принуждават да се регистрираме като коалиция. Ние продължаваме и дълбоко сме се интегрирали като ръководства. Надявам се и вече по места, като структури. Този процес не е видим за публиката, но той е видим явно за нашите избиратели, които дадоха одобрението си. Блокът ще увеличава своето единство, но ще увеличава и своя размер. Това обаче предстои да стане през следващите месеци.

Но промяна в структурата, такава, каквато я виждаме, по-скоро не?

Тази структура е твърде различна. Тя малко се познава, но не е работа на хората да знаят структурите. Имаме общ Изпълнителен съвет, не коалиционен. Ние имаме и граждански съвет. Тоест имаме органи, които показват сериозни намерения за дългосрочно сътрудничество. Въобще не става дума за тези избори или за коалиция за избори. Това са първите избори. Следващата крачка са предсрочните. Оставаме заедно и нашите щабове по места, структури по места, общите ни структури, разбира се, работят за това заедно.

Обади ли ви се госпожа Кунева след тази новина от ЦИК?

Още не сме се чули, но ние още вчера имахме възможност да разменим думи. Така че никой от нас не е нито изненадан, нито се намираме в някаква извънредна ситуация. Ние продължаваме, готвим се за предсрочни избори. И осъществяваме нашите политики в европарламента, защото те са общи. В това отношение Реформаторският блок има много ярки послания. Искам да напомня, след като казах тези силни думи срещу социолозите пропагандатори, за което искрено съжалявам, че там има и млади хора, които по някакъв начин бяха подмамени да манипулират, от своите по-опитни шефове. Искам да кажа, че по време на кампанията ние получихме ярки доказателства за това, че длъжностни лица от БСП са се поставили в услуга на "Газпром" и Русия. И въобще не смятаме да оставим това без последствия. Да не си мислят, че като е свършила кампанията и ние сме си свършили работата, ще забравим. Това не е предизборна пропаганда. Това са ужасяващи факти за БСП. Искрено ще се радвам, ако и вие сте допринесли за тежката загуба на БСП.