Избирателната активност в Германия е по-висока от очакваното
Избирателната активност в Германия е по-висока от очакваното / БГНЕС

Изборите за Европейски парламент в Германия протичат при по-висока избирателна активност от очакваното, съобщи федералната Централна избирателна комисия, цитирана от ИТАР-ТАСС. Към 14 ч. местно време са гласували 25,6 процента от имащите право на вот. За сравнение преди пет години към 14 ч. гласувалите са били 20,2 процента от избирателите. В Германия право на глас имат 64,4 милиона души.

Гласуването на европейските и на частичните местни избори в Италия започна тази сутрин с обичайните ниски темпове. До обедните часове гласувалите за Европейски парламент бяха малко над 16 процента, а за общински управи - над 22 на сто. Активността обикновено се засилва привечер, когато италианците се прибират от извънградски излети.

В Италия са регистрирани 49 373 144 избиратели, които имат право да гласуват за 73 депутатски места в Европейския парламент. Близо 1,4 милиона италианци могат да упражнят правото си на европейски глас в чужбина.

Едновременно се произвеждат местни избори за губернатори на областите Абруцо и Пиемонт и за кметове на 4086 общини. Регистрирани бяха дребни инциденти, сред които сбиване в Торино между двама привърженици на различни леви формации, както и нахлуване на въоръжен с нож мъж в избирателна секция в Палермо, завършило без опасни последици. Нападателят е психически неуравновесен и е бил своевременно блокиран от органите на реда.

Куриозна ситуация възникна в Рим, където в избирателните комисии се оказаха ангажирани над 1200 шофьори и служители на градския транспорт, което сериозно повлия на движението.

Участието в избирателна комисия се заплаща съответно 120 евро на председател и по 96 евро на член на комисията.

Гласуването ще приключи в 24 часа българско време, след което веднага се пристъпва към преброяване на гласовете.

Източник: БТА