А. Първанова: Ако искаме да променим живота си трябва да започнем от тези избори
А. Първанова: Ако искаме да променим живота си трябва да започнем от тези избори / netinfo

Антония Първанова, председател на НДСВ и водач на листата на Коалиция Обединени демократи посети Русе. Освен с граждани и симпатизанти тя се срещна със запасните офицери. Първанова дари и книги на читалище „Васил Левски” по случай годишнината от основаването на театрална трупа към читалището, отличена с много награди от фестивали.

Антония Първанова в интервю за Дарик:

Как бихте определили изминаващата вече кампания за депутати в Европейския парламент?

Кампанията, доколкото я имаше, беше вяла. Нямаше нито отчет на това какво са свършили евродепутатите , особено от големите политически сили БСП, ГЕРБ и ДПС, нямаше ангажимент за това какво ще правят новите им депутати в следващия мандат на Европарламента. Нямаше и истински сблъсък на идеи за да се види не само кой има по-добрите идеи, но и кой е по-влиятелен за да ги реализира. Според мен това, което се прави е първо манипулация, за да си остнат хората вкъщи за да са  твърдите ядра с по-голяма тежест, както и купения вот. Влазаха в действие и медии, социолози и врачки. Това е много жалко, защото голяма част от хората ще предпочетат, може би, да си останат вкъщи, с което косвено ще гласуват за статуквото.

За какво си струва да отидем до урните на 25 май?

Ако искаме да си променим живота ще трябва да започнем от тези избори. Трябва да започнем от мястото, където се правят 80 % от българските закони, това е Европарламента. Евродепутатите пишат закони, а не си чешат езиците и не се нападат както  в Българския парламент. Струва си, защото сега, в този мандат на парламента ще се реши дали ще продължи политиката на затягане на коланите, дали ще се залитне към безразбрно раздаване на пари, които не са изкарани от икономиката и следващите поколения ще трябва да плащат или ще се направи фундаменталната реформа за едни от най-чуствителните проблеми в България – евопарите да не отиват за допълване на доходи, на и без друго богати, а ще отиват там, където се разкриват работни места, имат добавена стойност и дават възможност на младите хора да се включат не само на пазара на труда, но и да разгърнат предприемачество. Трябва да се доверим на младите хора и жените, защото те са по-отговорни, много по-ниско рискови и по-модерни в бизнеса, който почват, защото Европа страда най-много от загуба на конкурентност.

А. Първанова: Ако искаме да променим живота си трябва да започнем от тези избори
netinfo

Какво не успяхте да свършите през изминалия мандат и кои ще са приоритетите Ви в следващия?

Не успях да направя достатъчно за реформиране на процедурите в Европейския парламент, защото те са доста тромави. От друга страна по това е практика, която дава възможност на много повече граждански организации да участват в дискусиите и тхното мнение да бъде взето предвид. Все пак Европарламента трябва да се занимава много повече със законодателство, което е ориентирано към хората, отколкото с щастливите кокошки, правите краставици и вода в тоалетни казанчета. Така че ни трябва един по-прагматичен Европейски съюз и Европарламент, който не се занимава със свръх законодателство. Аз затова съм номинирана за евродепутат на мандата в области, където е най-трудно – здравеопазване, права на жертвите на престъпления, граждански права и др. Неща, които са за хората. Темата, която ще е много важна за нас през следващия мандат ще бъде правата на българските граждани на пазара на труда и работните места за българите.

А. Първанова: Ако искаме да променим живота си трябва да започнем от тези избори
netinfo

След евроизборите каква ще бъде съдбата на коалиция КОД?

Ние имахме среща и с двете партии, които участват в коалиция КОД, и Обединена българия и Социалдемократическата партия първо за да дадем препоръки за тяхното членство в Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). Имахме срещи и с либералите и с ЕНП, защото и двете големи политически формации очакват в България да има най-после един стабилен център-дясно, който да управлява отговорно и справедливо страната, а не някакви псевдо формации и заявки, които се израждат в популизъм. Виждаме,  че корупцията и злоупотребата с власт си е практика. Европейската народна партия също не е доволна от представителството, което има тук в България, защото това изкриявава и очерня репутацията на ЕНП също.

Какъв Евросъюз да очакваме след 25 май?

Евросъюз на предизвикателствата. Не е толкова лошо, че ще се сформира група на евроскептиците, оято ще е по-голяма отколкото е сега. Всяко зло за добро. Това предизвикателсво ще предизвика по-голяма отговорност и много по-голям прагматизъм в трите големи политически формации. Надявам се, че със законодателство и политики и стратегии европейските политици ще успеят да отговорят на очакванията на гражданите. Евросъюза е един сериозен проект, който ако искаме да работи за хората, трябва д абъде дългосрочен. В противен случай, към 2030 г. няма да има страна-членка в Г-20, а може и в г-8 да няма.

А. Първанова: Ако искаме да променим живота си трябва да започнем от тези избори
netinfo


Предвид кризата в Украйна, кое ще бъде най-голямото предизвикателство пред Европейския съюз?

Да успее да си намери единния интерес какъвто няма. Някои страни-членки се договарят задкулисно и понеже няма обща външна и енергийна политика, най-голямото предизвикателство ще бъде страните-членки да осъзнаят, че заедно са много по-силни.