Благодарствено писмо на Райчинов до министър Андреева разгневи лекари
Благодарствено писмо на Райчинов до министър Андреева разгневи лекари / снимка: sxc.hu
Благодарствено писмо на Райчинов до министър Андреева разгневи лекари
72521
Благодарствено писмо на Райчинов до министър Андреева разгневи лекари
  • Благодарствено писмо на Райчинов до министър Андреева разгневи лекари

Лекарското съсловие незабавно да поиска оставката на председателя на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. За това призова в отворено писмо д-р Георги Тодоров, представител на лекарската колегия в Русе.

Поводът е писмо, изпратено от д-р Райчинов до здравния министър д-р Таня Андреева във вчерашния следобед. В него председателят на съсловието поднася своето уважение към министъра заради това, че Андреева е застанала зад исканията на лекарите за актуализация на бюджета на Здравната каса.

В свое изявление преди седмица министърът обяви, че подкрепя и лекарските протести. Според Тодоров обаче, подобно благодарствено писмо от д-р Райчинов до д-р Андреева е „израз на безпомощност и коленичене пред властта."

Пред Дарик Тодоров определи действията на председателя на Лекарския съюз като предателство, което буди погнуса. От своя страна д-р Райчинов посочи, че е нормално, когато някой заяви, че застава зад лекарите, да му бъде отговорено адекватно.

Писмото, изпратено от председателя на лекарското съсловие до здравния министър, е в противоречие с декларацията, която от съюза са гласували на последния си събор, твърди д-р Георги Тодоров. В нея се посочва, че ако бюджетът на касата не се актуализира, ще се искат оставките на министъра и на шефа на касата д-р Румяна Тодорова: „Вместо да се опитва да претвори декларацията в действие, той пише благодарствени писма. Д-р Райчинов и всичките му опити да бъде по-близко до властта и да се отърква във властта, водят до неприязън у колегите. Това е едно предателство да пишеш за великата здравна министърка - как за пореден път отстоявала интересите на колегите".

В отвореното си писмо д-р Тодоров призовава лекарското съсловие да поиска оставката на своя председател: „Да имаш такъв инструмент като организацията на лекарите и да не се опитваш до управителния си съвет или до регионалните колегии, които те издържат между другото, у мен буди само погнуса".

Д-р Райчинов обаче, не смята, че да поднесеш уважение, когато те подкрепят, е нередно: „Министърът наистина за първи път ясно и открито каза, че застава зад лекарите. Разбира се, ще трябва и да го докаже. Не смятам, че когато се е случило, не трябва да отговоря адекватно".

Лекарското недоволство нарасна в началото на месеца след като Министерският съвет прие постановление, с което дава правото на Здравната каса сама да избира кои болници да финансира допълнително.