Проф. Близнашки иска мотивите на ГРАО за анулираните подписи
Проф. Близнашки иска мотивите на ГРАО за анулираните подписи / снимка: БГНЕС, архив
Проф. Близнашки иска мотивите на ГРАО за анулираните подписи
72463
Проф. Близнашки иска мотивите на ГРАО за анулираните подписи
  • Проф. Близнашки иска мотивите на ГРАО за анулираните подписи

Инициаторите на подписката за референдум за изборната система поискаха председателят на парламента Михаил Миков да им даде един месец, в който да остранят грешките.

След проверка на дирекция ГРАО беще установено, че сред внесените 570 000 подписа, 108 000 са некоректни. Председателят на инициативния комитет проф. Георги Близнашки поиска месец, в който да бъдат събрани 37 000 подписа до нужните 500 000.

Сред некоректните 108 000 подписа има посочени грешни постоянни адреси, случаи на починали хора, записани непълнолетни хора, както и непълни единни граждански номера, посочи проф. Близнашки. Той коментира, че все още не са получили официалните заключения на ГРАО, за да могат да узнаят как да поправят пропуските.

От иницативния комитет се оплакаха и от председателя на парламента Михаил Миков, който все още не се е свързал с тях. Затова излязоха и с декларация.

"Настояваме да получим подробна и изчерпателна информация относно претендираните нередовности от ГРАО. И второ, да изпълните - това е обръщение директно към председателя на НС - задължението си съгласно член 13, ал. 4 на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоупрвление и да ни дадете възможност да отстраним в предвидения от закона едномесечен срок допуснатите нередвонсти", каза Близнашки.

Инициативния комитет обяви, че така или иначе са събрани 463 000 подписа и сама по себе си инициативата е успешна. По време на кампанията за подкрепа на подписката участваха ГЕРБ и Реформаторския блок, като самият Бойко Борисов обяви в профила си във Фейсбук, че неговата партия дава на инициативния комитет над 500 000 подписа.

Проф. Близнашки предупреди, че ако парламентарният шеф Михаил Миков не отговори на искането за отсраняване на грешките в подписката, са готови да го атакуват по съдебен път.