Защо френският ключ носи луксозно име?
Защо френският ключ носи луксозно име? / Thinkstock/Getty Images

Защо френският ключ носи луксозно име?

Най-напред нека изясним какво е френски ключ. Това е гаечен ключ, само че с подвижен елемент, което улеснява работата с различни по големина гайки. Изключително удобен. Наричаме го френски не само ние, но още и руснаците, румънците, чехите, поляците, унгарците, сърбите. Изобщо целият източен блок плюс Египет и Иран. За всички нас това е френски ключ. Във Франция обаче, както и в Германия, Португалия, Испания и Италия ключът се нарича английски. В Англия му се казва маймунски. Идва от корабоплаването - monkey wrench. Между платната на корабите е имало подвижни връзки, наречени маймунски мостчета. И първите подобни ключове са се използвали там. Съществува и една митологична история, която няма историческо потвърждение, заради някой си Чарлс Монки. Не Мънки, а Монки. Човекът, който уж го бил измислили. Проблемът е, че никакъв Чарлс Монки не е измислил френския ключ. Патентите са щателно проверени, повярвайте.

Освен френски и английски, въпросното пособие се нарича още и шведски ключ, най-вече в скандинавските страни и Израел. Какво излезе? Френски, английски или шведски? На какво се дължи тази интернационалност? Вие се сещате на какво. Нека уточним само, че за гаечни ключове историята говори от XV век насам. Най-вече в корабоплаването, както казахме. В средата на XІX век. Обаче инженерната мисъл започва да умува за някакъв по-универсален вариант. През 1842 година Ричард Клайбърн патентова подвижния гаечен ключ. Но по същото време патент получава и Едуин Бъдинг. Който и от тях да ви е по-симпатичен и да му се доверите повече, те и двамата са англичани. Това е тайната на английското в английски ключ. Никакъв Чарлс Монти.

През 1885 година Иноб Харис, американец прави някакво подобрение по наличния ключ и също получава патент. През 1891 година шведският изобретател Йохан Петер Йохансон прави нов вариант. Именно на него дължим и специалния водопроводен ключ. Така че той също е шведски в някакъв смисъл. Обаче Льо Роа Трибо бил вече патентовал пак някакъв подобен вид ключ, но през 1837 година. Този Льо Роа Трибо очевидно е французин. В руската традиция бил възприет именно той, като основоположник, макар че името му е обвито в историческа мъгла. През 1840 година пък изневиделица изскача един американец - Лоринг Коуст, който пръв измисля подвижната челюст на гаечния ключ. Изобщо голяма изобретателска надпревара пада и не е ясно съвсем кой заслужава да се нарече първооткривател. Но заради международното участие в този сложен процес, ключовете имат различни определения - английски, шведски и френски.

Ето, не е голяма загадка, защо казваме на френския ключ френски. По-странното е, защо не му викаме английски или шведски. Но отговорът е, че първите френски ключове у нас са дошли по руска линия, а там вече името се било наложило, което пък поставя въпроса, защо не ги наричаме руски ключове.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук