Президентските избори в Източна Украйна пред провал
Президентските избори в Източна Украйна пред провал / снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия на Украйна предупреди, че близо два милиона души в Източна Украйна може да бъдат възпрепятствани да гласуват на президентските избори в страната, ако правителството не успее да се погрижи за сигурността в районите, които са под контрола на привържениците на федерализацията.

ЦИК посочи, че е невъзможно организирането на вота в източните Донецки и Лугански региони, където активистите, борещи се срещу властта в Киев, провъзгласиха независими републики.

„Информацията, която имаме в момента, показва, че не можем да организираме подготовката на гласуването, заради незаконните действия на неизвестни лица", се казва в изявление на комисията, цитирано от Фокус. В него се посочват случаи на заплахи и физически натиск срещу членове на местните избирателни комисии и се подчертава, че на някои места не може да бъде гарантирана сигурността на членовете. Комисията заяви, че местната полиция не предприема необходимите действия и призовава президента на Александър Турчинов да предприеме мерки за сигурността в изборния ден.

Два милиона гласоподаватели са регистрирани в Донецката и Луганска области. Общо 36 млн. украинци имат право на глас на насрочените за 25 май избори.

Москва изрази съмнения, че изборите в Украйна могат да се проведат демократично на фона на продължаващото насилие в източната част на страната.

„Възниква въпросът дали проведените на фона на размириците избори ще съответстват на демократичните норми на избирателния процес", се казва в изявление на външното министерство на Русия, в което се призовават властите в Киев „незабавно да прекратят военните операции" в югоизточната част на страната.