Историческият музей и ученици представят виртуална разходка
Историческият музей и ученици представят виртуална разходка / netinfo
Историческият музей и ученици представят виртуална разходка
72440
Историческият музей и ученици представят виртуална разходка
  • Историческият музей и ученици представят виртуална разходка

В днешните времена е много важно да подаваме ръка на умните и талантливи българчета, които тепърва решават по какъв път да поемат. За съжаление твърде често този път ги отвежда извън границите на България, защото креативността им бива пренебрегвана от бизнеса и държавата. Но няколко единадесетокласници от Математическата гимназия в Пловдив опровергават всички черни прогнози за бъдещето на родината и доказват, че младите хора тачат и уважавате историята и искат да заразят с този свой интерес и връстниците си.

В Регионален исторически музеи, днес в часовете между 12:00 и 17:00 часа, младите хора ще демонстрират 5 инициативи, подготвени специално за Европейската нощ на музеите под мотото „Музейните колекции свързват”.
Проектът „Да влезнем отново в музеите! Виртуална разходка” представлява приложна програма, измислена и създадена от Симеон Марлоков с участието на Ванина Божилова и фотографии от Анна Иванова. Учениците създадоха виртуално копие на експозицията „Съединение на България от 1885 г.”, което ще бъде достъпно онлайн. Проектът дава възможност на младите хора, обградили ежедневието си с различни интерактивни устройства, да осъществяват виртуално посещение на музея по всяко време и от всяко място на света.
Дигиталната карта на град Пловдив е дело на Владимир Димов и Кристиян Терзиев. Тя е снабдена с географски информационни системи и триизмерни модели на културните паметници под тепетата.
Електронен каталог „Из колекцията печати на Регионален исторически музей – Пловдив”, създаден от Артин Амцджиян, Йосиф Атанасов, Христо Утпол Паул.
Филмът за д-р Петър Берон, който включва непознати факти от БАН, ще бъде представен от Дони Филипов. Филмът за Цвятко Колев - българският летец с най-много бойни полети през Втората световна война, ще бъде представен от Ангел Цурев, Васил Червенков и Пейо Ивайло Старибратов.

Какво обединява математиката и информационните технологии с историята, разказва учителката по история г-жа Атанаска Колева и учениците, създали проектите.

 

Можете да слушате прикачения файл.