Заради щетите след финала лишават Ботев от домакинство
Заради щетите след финала лишават Ботев от домакинство / Георги Димитров, Gong.bg

Специална комисия е натоварена да изчисли щетите, нанесени от феновете на Ботев Пловдив по време на вчерашния финал за Купата на България срещу Лудогорец. Както е известно, привържениците на „канарчетата“ предизвикаха пожар през второто полувреме, който доведе до сериозни поражения на скъпо струващата LED система за електронните реклами на стадион „Лазур“.

Проверка на Гонг показа, че когато е нова, въпросната система струва внушителните около 350 хиляди евро. Нанесени са щети върху нея само откъм сектор „В“, който включва 90 отделни пана.

Първо кабелите и въпросните пана са обгорени от огъня, после са пострадали от пожарникарските струи при гасенето, а накрая цялата редица от реклами е била бутната от запалянковците. Щетите ще трябва да бъдат заплатени от клуба, чиито фенове са виновни, в случая – Ботев Пловдив.

Освен това на стадиона са били изкъртени 168 седалки отново от привърженици на „жълто-черните“, както и два сегмента от оградата на сектор „В“. Тези допълнителни щети не са толкова скъпо струващи – приблизително 2-3 хиляди лева.

Отделно от това Ботев Пловдив се очаква да отнесе наказание лишаване от домакинство, което да бъде изтърпяно през следващия сезон, тъй като тимът вече приключи участието си през тази година. Има няколко провинения на феновете освен предизвикания пожар – двукратно нахлуване на зрители сред терена, хвърлени камъни и други предмети, от които обаче няма сведения да са пострадали хора.

Дисциплинарната комисия се очаква първоначално просто да фиксира наказателните картони на футболистите и съответните наказания за тях преди последния кръг в А група. Сериозни инциденти с публиката на Ботев ще бъдат гледани идната сряда, когато трябва да излезе и докладът на комисията за LED системата и всички останали доклади.

През изминалия сезон Ботев на два пъти бе наказван заради феновете си. В единия случай „канарчетата“ играха без публика в Пловдив, а в другия бяха лишени от домакинство – за дербито с Локомотив Пловдив, което се игра на Националния стадион „Васил Левски“. Възможно този рецидив да доведе до лишаване от домакинство за повече от 1 мач.

Гонг научи, че на мача са присъствали около 13 хиляди зрители, от които 11 хиляди са били привърженици на Ботев, 1500 – на Лудогорец и 500 неутрални.