Русенски ученици участваха в състезание в Италия
Русенски ученици участваха в състезание в Италия / netinfo

Тримата участници от русенската Математическа гимназия „Баба Тонка” във финалния кръг на състезанието по английски език Hippo получиха международно признат сертификат, след като се представиха много добре в Италия. От 10 до 12 май ученици от Босна и Херцеговина, България, Македония, Хърватска, Словения, Сърбия, Монтенегро, Македония и Италия се състезаваха за специалната награда - едноседмичен престой в Дъблин, Ирландия. Финалистите бяха избрани след предварителен кръг в самите държави сред голям брой ученици. От всички страни-участнички единствено русенската Математическа гимназия „Баба Тонка” стигна до Лидо ди Джесоло, Италия с трима представители.

Веселина Неделчева от 11 клас се представи отлично в групата на най-големите, като се класира на шесто място от 13 финалисти, съобщи преподавателят от Математическата гимназия Евелина Танова, която придружаваше отбора в Италия. В категорията на Веселина състезанието бе особено оспорвано, тъй като има класирали се с равни точки, както и с разлики от секунди и стотни между отделните места. Освен това възпитаничката на Математическата гимназия в Русе достигна 50 точки от 60 възможни в писането на английски език в своята категория и по това умение се представи по-добре от първия в крайното класиране.

Борис Пахомов от 5 клас е единадесети от общо 16 участници в своята категория, но пък е с най-висок резултат сред връстниците си в умението „слушане”.

Йоана Тодорова от 9 клас е също 11-та и както и останалите представители на русенската Математическа гимназия има над 86 % от точките на финалния кръг, което й даде право да получи международно признат сертификат.

„Всичките ни ученици се представиха много добре”, коментира преподавателят по английски език Евелина Танова.