Протестиращи нападнаха колата на Ердоган
Протестиращи нападнаха колата на Ердоган / снимка: БГНЕС, архив

Десетки гневни жители на град Сома в Западна Турция, където при инцидент в мина загинаха над 230 души, протестираха срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган, който посети мястото на бедствието. Демонстрантите поискаха оставката на премиера.

Въпреки засиленото полицейско присъствие, протестиращите успяха да си проправят път до колата, в която пътувал турският премиер, и й нанесли удари и ритници. Ердоган, който слезе от автомобила си на фона на освиркванията на протестиращите, говори пред журналисти в града, като обяви нови временни данни за 238 загинали миньори след инцидента, който е един от най-тежките в историята на Турция.

Той отхвърли критиките относно евентуална небрежност на ислямоконсервативното му правителство, като заяви, че минни инциденти "стават навсякъде по света" и даде за пример случаи от 19-ти и 20-ти век във Великобритания и Франция, допълва БГНЕС.

Според местните медии преди три седмици парламентът отказал да сформира комисия, за да инспектира състоянието на мините в Турция.

Трите опозиционни партии внесли предложения, които обаче били отхвърлени от управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган.