Букурещ обвини руския вицепремиер Рогозин, че прелетял с измама
Букурещ обвини руския вицепремиер Рогозин, че прелетял с измама / снимка: БГНЕС

Самолетът, с който е летял руският вицепремиер Дмитрий Рогозин в петък, е преминал през две страни от ЕС - Румъния и България, „по измамен начин". Това заяви във вторник румънският външен министър Титус Корлъцян пред румънска телевизия, съобщава АФП, цитирана от Фокус.

Частният самолет, с който Рогозин е пътувал до Молдова преди визита в Приднестровието, „е прелетял с измама през българското и румънското въздушно пространство", заяви Корлъцян.

Във връзка с украинската криза ЕС издаде забрана за даване на визи и за допускане до въздушното пространство на страните членки срещу 61 руснаци и проруски настроени украинци. Сред засегнатите от санкцията е и Рогозин.

Във вторник на въпрос за този инцидент ЕК призна, че „прилагането на ограничителни мерки не е винаги лесно". „Има сложни случаи и този е един от тях", заяви говорител на ЕК.

Според Корлъцян частният самолет, с който е летял Рогозин, не е представил на българските и румънските власти списъка с пътниците. „Този полет е бил извършен по измамен начин, тъй като на поставените въпроси от българските и румънските компетентни власти за наличието на хора, които подлежат на санкции, те са отговорили уклончиво, имало е прекъсване на връзката и дори лъжа. На българите са казали, че Рогозин не е на борда на самолета", заяви министърът.