Лидерът на бунтовниците в Донецк иска присъединение към Русия
Лидерът на бунтовниците в Донецк иска присъединение към Русия / снимка: БГНЕС

Самопровъзгласилият се лидер на „Народна република Донецк” в източната част на Украйна обяви региона за суверенна държава и призова Русия да позволи присъединението на региона.

„Изхождайки от волята на народа в Народна република Донецк и за да се възстанови историческата справедливост, ние молим Руската федерация да обмисли въпроса Народна република Донецк да стане част от Руската федерация”, заяви Денис Пушилин пред журналисти.
Коментарът на Пушилин идва, след като 89% от хората в региона подкрепиха независимостта по време на референдума в неделя, който бе осъден като незаконен и като фарс, както от Запада, така и от Изтока.

„Ние хората на Народна република Донецк, на базата на резултатите от референдума, проведен на 11 май 2014 г., обявяваме, че републиката от сега нататък е суверена държава”, заяви Пушилин. По-рано той каза, че президентските избори, които Западът смята за жизненоважни за успокояването на напрежението в страната, няма да се състоят в района на Донецк, пише БГНЕС. Това повишава възможността от по-строги санкции срещу Русия.

Американският президент Барак Обама заяви, че ще наложи санкции, насочени срещу цели отрасли на руската икономика, ако изборите не продължат, както е планирано. ЕС днес наложи санкции срещу още 13 руснаци и жители на Крим, както и срещу 2 фирми.

В същото време САЩ заявиха, че не признават „незаконния референдум”, проведен в източната част на Украйна за отцепване от Киев. Говорителката на Държавния департамент Джен Псаки каза, че вотът в Донецк и Луганск „е опит за създаване на допълнително разделяне и безредици в страната”.

„Ние не признаваме незаконния референдум. Той е нелегален според украинските закони”, каза тя. Проруски сепаратисти обявиха победа в двата източно украински региона, а Киев обяви референдума за фарс, допълва БГНЕС.

В отговор на референдумите в Донецк и Луганск от руското президентство заявиха, че „Москва уважава израза на волята на народа”. Путин призова резултатите да „бъдат изпълнени по цивилизован начин, без каквото и да е повторение на насилието, чрез диалог между представителите на Киев, Донецк и Луганск”.