Предстои оптимизация на администрацията в БДЖ, не е ясно ще се съкращават ли чиновници
Предстои оптимизация на администрацията в БДЖ, не е ясно ще се съкращават ли чиновници / netinfo

В Български държавни железници предстои оптимизация на администрацията. Причината е, че се въвежда електронна обработка на документи, която би трябвало да подобри дейността на железницата, това заяви министърът на транспорта Данаил Папазов. По рано днес той посети шуменското село Мадара, където инспектира строежа на нова жп спирка. С въвеждането на новия начин на работа се очаква най-много ползи да се наблюдават в отчетността на оперативните данни, които към момента постъпват прекалено късно.

По думите му оптимизацията не означава непременно, че ще бъдат съкращавани хора от администрацията на БДЖ. „Не се знае дали ще има служители, които ще загубят работата си, може и да няма такива", подчерта министър Папазов. Той допълни, че темата е била обсъждана и с кредиторите на железницата. „Преговорите с кредиторите са тежки, предложили сме им няколко варианта", заяви Папазов, отказвайки да коментира подробности, защото първо предприятието трябва да постигне разбирателство с кредиторите си.

Папазов заяви, че министерството продължава усилията си да стабилизира финансовото състояние на БДЖ. „Предприятието е в тежко състояние, съкратихме задълженията с около 100 милиона, но те все още са много голямо число - над 600 милиона лева", каза още транспортният министър. Той подчерта за пореден път, че към момента темата за приватизация на БДЖ не се обсъжда.

По време на визитата си министърът допълни, че все още не е ясно кога ще бъде пуснат експресният влак между София и Варна, защото продължават ремонтите по железопътните релси, а докато те не приключат експрес няма как да се движи.