Турчинов: Референдумът в Източна Украйна е фарс
Турчинов: Референдумът в Източна Украйна е фарс / снимка: БГНЕС

Временният президент на Украйна Олександър Турчинов заклейми проведения референдум в двата източни района на страната, определяйки го като "пропаганден фарс без никакво правово основание", който се опитва да прикрие сериозни престъпления.

"Фарсът, че терористичните сепаратисти свикаха референдум не е нищо повече от пропаганда, с която да се покрият убийства, отвличания, насилие и други тежки престъпления", заяви Олександър Турчинов в украинския парламент.

Той отново подчерта желанието си да продължи диалога в източната част на Украйна с тези, които нямат кръв по ръцете си и са готови да защитават своите цели по законен начин.

Според предварителни данни около 2 млн. души са гласували на референдума в Източна Украйна. Неофициалнни данни сочат, че в Донецка област за независимост са се обявили 90 на сто от упражинилите правото на глас, а в Луганска област делът на тези хора е между 94 и 98 на сто.

Говорителят на руския президент Владимир Путин заяви в интервю, че държавният глава ще даде оценката си за референдумите според резултатите от тях. САЩ и Европейския съюз вече обявиха, че смятат допитванията за нелегитимни.