Поставят LED осветление на пешеходни пътеки в „Аспарухово”
Поставят LED осветление на пешеходни пътеки в „Аспарухово” / снимка: live.varna.bg

Нови две повдигнати пешеходни пътеки са изградени на бул. „Народни будители" в „Аспарухово". Те се намират в района на автобусната спирката пред Морска гимназия „Св. Николай Чудотворец".

Новите издигнати пешеходни пътеки са по-сигурни и по-трайни. Те са напълно съобразени с техническите изисквания за безопасност на движението, описани в Наредбата за условията за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта на движение. Те са повдигнати от асфалта на 7,5 см и са широки 2,5 метра, а дължината им е съобразена с размерите на платното, обясни Станимир Ганчев, гл. инженер в дирекция „Устройство на територията" в район „Аспарухово". Върху пешеходните пътеки ще има и LED осветление, по наклона в посоката на движение.

Новите пешеходни пътеки са реализирани със средства по проекта "MOBISEC - Мобилни инициативи за устойчиви европейски общности", съфинансиран от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт" (DG MOVE) на Европейската комисия и от Община Варна, като целта е повишаване безопасността по улиците.

В „Аспарухово" вече има две други повдигнати пешеходни пътеки - до автобусната спирка „Джанавара" - първата от този тип, изградена във Варна, и до пресечката на бул. „Първи май" и ул. „Георги Стаматов", пред спортните съоръжения в Аспаруховия парк.