90% гласували за независимост на референдума в Източна Украйна
90% гласували за независимост на референдума в Източна Украйна / снимка: БГНЕС

Организаторите на спорния референдум в две източноукраински области съобщиха, че около 90 на сто от участниците са се обявили за независимост, предаде Асошиейтед прес. Според все още неокончателните резултати между 94 и 98 на сто от избирателите в Луганска област са гласували за независимост.

В Донецка област са преброени всички бюлетини от референдума за самоопределение. Резултатите се очакват в 14.00 ч. българско време. "За" гласуваха 89,7 процента, "против" - 10,19 процента, а 0,74 процента от бюлетините са невалидни, заяви шефът на ЦИК на самопровъзгласилата се Донецка народна република Роман Лягин.

Окончателните резултати от референдума в Луганска област показват, че 96,2 процента подкрепят самоуправлението, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, како се позоваха говорителя на пресслужбата на Луганска област Василий Никитин. Против самоуправлението са се обявили едва 3,2 процента от гласувалите, а само 0,74 процента от бюлетините са се оказали невалидни. След обявяването на финалните резултати от референдума, говорителят на Луганска област заяви, че тя ще поиска от ООН да признае независимостта й, предаде Ройтерс. Областта също така няма да участва в президентските избори в Украйна, насрочени за 25 май, допълва агенцията.

Президентските избори няма да се състоят и в Народна република Донецк, заяви Денис Пушилин, лидерът на проруските сепаратисти в Донецка област, цитиран от Франс прес. Той добави, че проруските сепаратисти не планират организирането идната седмица на този референдум относно присъединяването на Русия.

Луганска област обаче може да организира референдум за присъединяване към Русия, предаде Ройтерс. "Ако подобно решение се вземе, то тогава волята на народа ще бъде взета предвид", каза говорителят на пресслужбата на Луганска област Василий Никитин.

Централните власти в Киев и Западът осъдиха референдумите като нарушение на местното и международното право и обвиниха Москва, че подклажда неподчинението с възможната цел да заграби още територии седмици след анексирането на Крим, посочва АП.

Руският президент Владимир Путин ще определи отношението си към референдумите за независимост по резултатите от тях, заяви неговият говорител Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС. В интервю за руския вестник "Комерсант" Песков казва, че е трудно да се прогнозира какво ще бъде решението на Путин, посочва БТА.

Над 7 милиона украинци в източната част на страната бяха призовани да изразят волята си.

В Донецка област предложеният за гласуване въпрос бе: "Подкрепяте ли Акта за самостоятелност на Донецката народна република". ДНР бе провъзгласена миналия месец, припомня БГНЕС.

"Тези резултати означават само едно - хората искат мнението им да се зачита и да се спазват нормите на международното право. Ние настояваме за правото на самоопределение и ще се стремим към това", добави Лягин.

Донецк е по-големият от двата източни региона, където сепаратистите проведоха референдум за самоуправление.

Кореспонденти на западни медии съобщават за хаос при гласуването. На много места не е имало изобщо избирателни списъци, а на други липсвали кабините за гласуване.

Появи се информация, че в Славянск мъже с камуфлажни униформи и маски на лицата гласували заедно с възрастни хора. Местни жители разказват, че всеки можел да даде гласа си, в която избирателна секция пожелае, дори и няколко пъти.

В Мариупол - град с население от около половин милион, имало само няколко отворени секции.

Украйна нарече референдума криминален фарс, организиран от Русия. Донецки сепаратистки лидер пък обяви, че след като окончателните резултати бъдат съобщени официално, всички украински военни в региона ще бъдат смятани за окупационна армия.