Политици и богослови се събраха на семинар във Велико Търново
Политици и богослови се събраха на семинар във Велико Търново / снимка: Пресцентър ГЕРБ

Семинар за политици и богослови на тема „Християнство и политика в България" се провежда в Интерхотел „Велико Търново". Организатори на форума са Мартенс център и фондация „Конрад Аденауер", както и Богословският факултет на СУ. Форума откриха проф. Божидар Андонов, кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, народният представител Ирена Соколова и немският проф. Юрген Пльон.

Официални гости бяха народните представители от ПП ГЕРБ - Велико Търново Евгени Стоев и Мирослав Петков, народният представител Корнелия Маринова, както и председателят на ПП „Обединени земеделци" Петя Ставрева. Да бъдем добронамерени и да се противопоставим на омразата, призова в обръщението си към участниците кметът и областен лидер на ГЕРБ Даниел Панов.

Присъстваха пастори и свещеници, представители на католическата, протестантската и православната християнска общност, представители на академичните среди и на местната власт. "Идеята на форума е да помогне на обществото ни не само на думи, а и през духовното спокойствие да живее в демокрация и да се води от непреходните ценности. Тези ценности от хилядолетия ръководят различни племена, общества, държави. Един от пътищата за осъществяването  на тази мечта е срещата на всички направления на християнството , както и на политици." така откри форума проф. Божидар Андонов.

"Независимо от това кой към коя конфесия принадлежи Христос е нашият Бог и уважението ни е изконно и взаимно", обърна се проф. Юрген Пльон към представителите на различните православни общности. Среща на трите конфесии на христианството - православие, католицизъм, протестантство е наистина чакано събитие, единодушни са участниците във форума.

Християндемократичните ценности бяха основна тема на семинара. Сред основните схващания е това, че всички са равни пред възможността да получат шанс и перспектива, но резултатите на всекиго са негово собствено дело.

"Човешкото същество живее благодарение на различните стремежи на любовта и отчаянието в него и именно идеята за преживяването на вярата като възможност, прави човека да намира истинското духовно основание за съществуването и развитието си. Когато загубим вярата си, всъщност губим и усещането за смисъл на живота ни. Тогава се проявява депресията. Депресивният човек се отдръпва от света, не вижда нито възможност, нито нужда да съществува. Ясно е, че няма как да лекуваме депресията само с лекарства." сподели Ирена Соколова

„Вярата, надеждата и любовта  са доминиращите основания за живота ни в отговор на модерния днешен прагматизъм и и комерсиализъм и тези християндемократични ценности споделяме  в ГЕРБ" допълни Соколова, която е член на парламентарните Комисии по култура и медии, и образование и наука. Тя е и съорганизатор на събитието. В неделя тридневният форум предвижда служби на трите църкви с разменено гостуване на техните представители.

Семинарът не е еднократна среща, а е замислен като поредица от събития в цялата страна.