Защо в другите страни наричат портокала ориндж?
Защо в другите страни наричат портокала ориндж? / Thinkstock/Getty Images

Защо в другите страни наричат портокала оранж или ориндж (orange)? Дали плодът е кръстен на цвета или цветът на плода?

Специално ние казваме така заради гърците, взели сме го от гръцки. Те обаче правят едно интересно разделение. Имат две думи за плода - портокали и неранци. Портокалите са сладкия вариант. Неранци - киселия. Само в гръцкия език все още се среща това разделение между двата вида плод - сладкият и киселият портокал. А иначе портокал е, защото е донесен от португалците, от португалските търговци. Всъщност плодът е известен сравнително отскоро в Европа-XV, XVІ век. Други цитруси са били носени от кръстоносците още през XІ век и са отглеждани в Средиземноморието, но не и портокалът. Той е донесен от Индия от португалците. Самите те обаче не го наричат португалски, защото е нелепо, казват му ларанжа. Това е производно от старата санскритска дума наранджа, която е дошла до нас през персийски и арабски. Съответно наранш или нарандж. Оттам в испанския е останало наранха. Гръцкото наранци е всъщност арабско, но нали съседите не могат да казват дж, та от наранджа - наранци.

Обаче европейците имат една особена склонност. Те кръщават новите плодове, като ползват стари, вече известни. Така наранджите често били определяни като китайски ябълки. Sinaasappel на холандски или apfel на немски. Оттам в руския-
апельсини, понеже руснаците са получили плода от немците, не от португалците. Французите пък измислили нещо средно -ябълка наранж. Но това "н" в началото скоро се видоиземнило и станало pomme d'orange - ябълка оранж. И хоп, ето ви ви мето оранж, оришндж, за портокал. Да останем малко при французите. Pomme d'orange звучи като ябълка оранж, все едно оранжева ябълка. Оранжът, като плод, започнал да получава и друг смисъл, заради характерния си цвят. Всъщност този цвят бил познат в Европа и преди това, но го наричали жълто-червен, jaune rouge или yellow red. Обаче с това pomranzh, оранжът станал цвят. И сега дори в страни, където портокалът има друго име, цветът е оранж, благодарение на французите.

Така е и при нас. Портокалът си е портокал, но цветът е оранжев. Това е и отговора на въпроса кое, на кое е дало името. Значи плодът е дал името на цвета, не обратно. Оранжевото всъщност е портокалово по същия начин, по който казваме лимонено за определен нюанс на жълтото.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук