Европа не трябва да участва в американската игра в Украйна, смята Сидеров
Европа не трябва да участва в американската игра в Украйна, смята Сидеров / снимка: БГНЕС, архив
Европа не трябва да участва в американската игра в Украйна, смята Сидеров
72168
Европа не трябва да участва в американската игра в Украйна, смята Сидеров
  • Европа не трябва да участва в американската игра в Украйна, смята Сидеров

„Атака” настоява председателят на парламента Михаил Миков да свика извънредно заседание в понеделник - 5 май. От партията настояват българското правителство незабавно да излезе с официална позиция по повод военната агресия на режима в Киев срещу собствения му народ. Лидерът на партията Волен Сидеров пред Дарик:

Насилието в Украйна ескалира. На този фон партия „Атака” настоява за извънредно заседание на Народното събрание, а президентът да насрочи дата за заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Мотивите ви, какво искате да обсъдите и какви решения да се вземат?

Аз смятам, че това е наложително, за да може българското правителство и България като държава да излезе с позиция. А тази позиция, според мен, казвам много ясно и категорично, трябва да бъде осъдителна за действията на киевското правителство. Защото ние сме свидетели на гражданска война срещу собственото население от страна на правителството в Киев, което изпрати бойна техника, танкове, бронетранспортьори, хеликоптери, за да обстрелва с ракети мирен град. Където явно има протести. По този начин, чрез военно нападение, правителството в Киев избива собствените си граждани. Това категорично трябва да получи осъдителна оценка от българското правителство, а и от европейската общност, и да бъде изолирано правителството в Киев, да сдаде властта, там да се направят свободни парламентарни, не президентски, избори и демократично да се избере ново правителство. Едва тогава Украйна ще бъде нормална страна и може да бъде третирана нормално и дипломатически като отношение.

За съжаление не виждам никакви реакции до момента от страна на правителството. Нито премиера, нито президента, председателят на Народното събрание са изказали позиция, това са тримата първи в държавата. Нещата са много тревожни. Аз от седмици, вече месеци говоря по тази тема и казвам, че не трябва да има заравяне на главата в пясъка по тези въпроси. Нещата ще се усложняват, защото тук имаме прякото действие на САЩ. Да не забравяме, че броени дни след като вицепрезидентът Джо Байдън беше в Киев, и също така шефът на ЦРУ лично (бел.ред. Джон Бренън), събраха тази смелост киевските управници - да изпратят военни части срещу мирни граждани. Срещу украински граждани, независимо дали те са от руски или друг произход. Т.е. имаме една абсолютно инспирирана отвън провокация в Киев. Това трябва да бъде посочено и осъдено.

Аз вече виждам как НАТО, в лицето на своя заместник главен секретар, казва ясно, че Русия вече е враг на НАТО. В тази връзка моят въпрос към премиера, военния министър, президента е България враг ли е на Русия. Потвърждават ли тези думи на зам. главният секретар на НАТО. Смятам, че България трябва да започне да прави постъпки за излизане от военния блок НАТО. Аз вече съм заявявал, ако „Атака” управлява, това ще стане по един много бърз начин. Така както ги направи големият френски държавник Шарл де Гол през 1965 г. той изкара Франция от НАТО и закри военни те бази на американците във Франция. Това трябва да стане и в България.

Конфликтът стигна и до Одеса. Разговаряхме с хора от български произход, които живеят там. Те казват, че са силно разтревожени от случващото се там и се обявяват за мирно и дипломатическо решение на кризата.

Те са абсолютно прави да се притесняват, защото в Одеса се разиграва същата провокация. Бяха изпратени бандитски групировки, които да извършат тези провокации, убийства. Това няма как да не тревожи нашите сънародници и жителите на Одеса. Тези събития - и в Одеса, и в Славянск, и на други места вече се оформят, потвърждават, че управниците в Киев получиха ясно наставление от американския президент да започнат остри провокации. Целта е да се предизвика Русия, тя евентуално да употреби военна сила и да бъде заклеймена като агресор. Аз съм убеден, че руското държавно ръководство няма да се поддаде на тези провокации и ще търси международни начини за упражняване на натиск върху Украйна за прекратяване на украинските провокации.

В цялата тази геополитическа игра, която е игра на САЩ, Европа не трябва да участва. Това е моето категорично мнение. България също трябва да заяви ясно, че отказва да бъде тикана в лагера на враговете на Русия. Това е вредно за българските интереси. Правителството не трябва да се бави да каже това ясно на глас. Колкото повече се бави, толкова повече губи и е застрашено от предварително падане от власт.