Депутатите поправиха закона за Черноморското крайбрежие
Депутатите поправиха закона за Черноморското крайбрежие / снимка: Sofia Photo Agency
Депутатите поправиха закона за Черноморското крайбрежие
72097
Депутатите поправиха закона за Черноморското крайбрежие
  • Депутатите поправиха закона за Черноморското крайбрежие

Сергиите на първа линия на морето остават. Това гласят част от промените, които парламентът прие окончателно в закона за устройството на черноморското крайбрежие. Според поправките преместваемите обекти на първа линия не трябва да надвишават установените в устройствения план показатели като височина, широчина и плътност на застрояване. Най-високата част на обектите за търговски и други обслужващи дейности може да е до малко над 3 метра и половина.

Преместваемите обекти за търговски и увеселителни дейности ще могат да се поставят и в така наречената Зона А, която обхваща сто метра от брега, решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Закона за Черноморското крайбрежие, внесени от народните представители от БСП.

Депутатът от левицата Борислав Гуцанов каза, че при Зона А например, която е най-проблемната, ако някой има парцел от 1 декар, според приетите поправки има възможност на 200 кв. м застрояване в основата, 0,5 кинт, тоест до 500 кв. м. разгъната площ, но не повече от височина 7,5 м., тоест два етажа. При 10 на сто площ за пътеки, подходи и така нататък, това означава, че останалите 70 процента от въпросната площ е за озеленяване, като минимум половината в дървесни видове. Според Гуцанов по-ясни и рестриктивни от тези параметри трудно могат да се приемат. Той обясни, че дадените от еколозите предложения на практика биха означавали да няма абсолютно нищо по плажовете.

Депутатите решиха още общините сами да определят периодите на забрана на строителството. Всяка година най-късно от 1 март по предложение на кмета общинските съвети ще могат да определят периода и курортите, в които да се забранят строителните и монтажни работи. Ако местният парламент не приеме такова решение, строителството ще бъде забранено от 1 май до 1 октомври, както беше досега. Изключения се допускат само при аварийни дейност и геозащитни мерки.