Защо наричат националния отбор по футбол на Англия трите лъва?
Защо наричат националния отбор по футбол на Англия трите лъва? / Thinkstock/Getty Images

Защо наричат националния отбор по футбол на Англия "трите лъва" и откъде идва това прозвище? Защо и ние сме избрали лъва за хералдическо животно?

Първо, нека изясним една подробност. Как стоят нещата с лъвовете в Европа? Отговаряме веднага. Имало е. Европейският лъв е изчезнала порода, вероятно наследник на пещерните лъвове от Плейстоцена, 500 000 години преди новата ера. Имало ги е в цяла Европа, само че постепенно са измрели. Сигурни сме, че допреди 7 000 години лъвове е имало чак до Унгария и Украйна, включително и по нашите земи - дребни, с късичка, почти нищожна грива. Херодот разказва как Ксеркс, по време на нашествието си, е виждал лъвове в Гърция 480 година преди Христа. Но Дион Хрисостом, историк от І век след новата ера казва, че лъвовете в Европа и особено в Гърция са изчезнали напълно. Ето как, няма начин никоя монархическа династия да е била свидетел на европейски лъвове и оттам да ги имат на герба, включително и българските владетели.

Лъвът е част от митологията на древна Елада и Близкия Изток. Ето как той е по-скоро приказно създание за европейците, защото малцина от тях са виждали подобно животно. Обаче мнозина са чували за книгата "Физиолог" - древен сборник за животните от ІІ век, който обяснява кое животно какво е. Там има много интересни неща, за които сега нямаме време, но именно книгата "Физиолог" описва лъва като цар на животните. Тази книга е много популярна, а след християнизирането на Европа става и основно помагало по зоология. Така че ако си цар, имаш царство и ти си лъв, нищо, че не си виждал. Но заради тази книга и други животни минават за царствени - орел, грифон, врана, елен, пард. Какво е пард - голяма котка, митична, нещо като леопард. Ама леопард е съчинена дума. Това е кръстоска между лъв и пард. Нарочно споменаваме парда, понеже в европейската хералдика има доста спорове, кое точно е лъв и кое леопард. Лъвът винаги е изправен, в профил, да му се види гривата. А леопардът ходи на четири лапи и гледа анфас. Леопардът обаче е набеден с лоша слава, защото не е чистокръвен, плод е на смес между лъв и пард. Така че никоя династия не признава, че на герба си има леопарди. Въвежда се термина леопардоподобен лъв. Специално в английската хералдика има голям спор трите им лъва не са ли всъщност леопарди, понеже гледат с лице към нас и са на четири лапи. Има и доказателства, как самите английски владетели са ги наричали леопарди. Броят се дължи на правото да владееш повече от едно царство. Но да не се отплесваме сега по англичаните.

В българската история също имаме периоди, когато държавността ни е изобразена с лъв - изправен и в профил, и леопарди. Така например в гербовника на лорд Маршал гербът на българския крал от 1295 година, най-ранният, с който разполагаме е типичен лъв. Анонимният марокански пътешественик от XVІ век пък ни дава трите лъва като герб на България, които са леопардопобдобни. И в Констанския кодекс пак сме с леопарди. И сигурно се изненадвате, че е имало време, когато не лъвът, а вероятно леопардът е бил символ на нашата държавност. Уви, документи от онова време липсват, как точно е станал изборът, но лъвът е най-естественото животно да покажеш царственост, а леопардите са по-скоро пазачи. Затова, когато са повече означава, че охраняват нещо много сериозно. Темата е твърде обширна, но нека обобщим. В Англия трите лъва или леопарда, както предпочитате, са заради владеенето на три царства. Лъвът е един от символите на царствеността, заради книгата "Физиолог". И не, никой не си избира герба, защото в Европа е имало лъвове. А в Европа наистина е имало лъвове.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук