Турски съд забрани YouTube
Турски съд забрани YouTube / netinfo

Достъпът до YouTube в Турция бе спрян по нареждане на съда. Решението на съда бе в отговор на внесено искане от прокурор, твърдящ, че в сайта се разпространяват видео материали, оскърбяващи достойнството на бившия турски президент Мустафа Кемал Ататюрк.

Според турски медии в момента се води буквално война между гръцките и турски потребители на сайта, като всеки качва материали с обидно съдържание, насочено към другата държава. В споменатото видео Ататюрк е свързван с турски хомосексуалисти, а според турското законодателство обидата към президент, било то бивш, се наказва със затвор. Обидното видео вече е премахнато от сървърите на сайта след серия оплаквания от потребители.

В момента турските потребители при опит да отворят сайта получават следното съобщение: "Access to www.youtube.com site has been suspended in accordance with decision no: 2007/384 dated 06.03.2007 of Istanbul First Criminal Peace Court".

В изявление на Паул Доани, президент на „Тюрк Телеком” се казва, че компанията, която е един от най-големите оператори в страната не е в позиция да коментира забраната, но веднага след решението на съда достъпът е бил ограничен и ще бъде ограничен, докато решението е валидно. Европейският съюз, чийто член Турция се надява да стане, от много време настоява за премахването на закона "Article 301", забраняващ обиди към турската култура и политика с мотива, че е ограничение на свободата на словото в страната.

www.kaldata.com