Самодейци от три села кандидатстват за Живи човешки съкровища на България
Самодейци от три села кандидатстват за Живи човешки съкровища на България / снимка: Пресцентър - Областна администрация

Три кандидатури за Националната система „Живи човешки съкровища – България 2014” са постъпили в Областна администрация до 20 април. Тя се осъществява от Министерството на културата и има за цел да защити нематериалното културно наследство в страната. Идеята е по този начин да бъдат съхранени знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно историческо и художествено значение за България и тяхното предаване на следващите поколения

През месец февруари Министерството на културата стартира процедура  за попълване на Националната  система „Живи човешки съкровища – България 2014”. Право на номинации имат народните читалища, като най-стари културни институции, както и регионалните музеи. Те могат да предлагат лица или групи, които владеят във висша степен традиционни знания и умения в някои от областите на нематериалното културно наследство. Чрез номинациите следва да намира израз и културното многообразие на територията на нашата страна, включено в националния регистър на нематериалното културно наследство. Процедурата се провежда на 2 години и  преминава  през два етапа – регионален и национален.

Трите кандидатури, постъпили в Областна администрация, са от селалата Хотница, Леденик и Руховци. Групата за автентичен фолклор при Народно читалище „Светлина-1895” в село Хотница кандидатства в категория „Традиционни празници и обреди” с обичая „БАБИНДЕН НА ХОТНИШКИТЕ БАБИ”.

Женска група за автентичен фолклор „Леденишки баби” при Народно читалище „Поука -1920” в селото представя традицията на обредния танц „КУСТУМБЕР НА БАБИНДЕН". Кандидатурата се причислява към  елемент „Традиционно танцуване”. Третата кандидатура „ПЕСЕНТА НА ЖИВОТА” е на певческа група „Златен славей” към Народно читалище „Развитие- Руховци - 1914” в еленското село и е в категория „Традиционно пеене и свирене”

За оценяването на постъпилите кандидатури ще бъде създадена експертна комисия, определена със заповед на областния управител. Срокът за работа на комисията ще бъде до 31 май, след което кандидатурите ще бъдат изпратени в Министерство на културата. Церемонията по обявяването на регионалните и националните живи човешки съкровища ще се състои в Министерство на културата на 24 юни 2014 г.