Община Шумен купи летателни балони за атракция
Община Шумен купи летателни балони за атракция / снимка: БГНЕС

Община Шумен купи два летателни балона, които смята да ползва като туристическа атракция. Кметството ще изпрати неин служител на курс за пилот в чужбина, предаде БГНЕС. Оказало се, че с балоните има право да лети само човек, притежаващ свидетелство за правоспособност на пилот на свободен балон PL(FB).

Курсове за получаване на сертификата в България не се провеждат. Самите балони също трябва да минат процедура по регистрация в Гражданска въздухоплавателна администрация.

Освен лицензиран пилот, полетът с балон изисква и специални метеорологични условия и площадка, която ги притежава. Мисли се балоните да се ползват привързани към земята с въже за атракционни полети. Ще се разгледа възможността да се предлагат и за скокове с бънджи.

Цената на туристическата услуга все още не е калкулирана.

Балоните са купени с пари по европроекта "Оттук започва България", който е с 5% общинско съфинансиране. Цената им е 109 000 лв. Произведени са от чешката фирма Кубичек. Те ще се издигат във въздуха с помощта на 2200 кубика горещ въздух, а кошовете им събират до 4 души.

Община Шумен е единствената в страната, притежаваща летателни балони.

Община Шумен купи летателни балони за атракция
netinfo

Други новини от Шумен