Правозащитници обвиниха България, че се пази от бежанци с насилие
Правозащитници обвиниха България, че се пази от бежанци с насилие / снимка: Sofia Photo Agency, архив

След като България беше разкритикувана остро от Брюксел, Женева и неправителствени организации заради политиката си към нелегалните имигранти, вчера и международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч" обвини страната ни за редица случаи на насилие върху имигранти на границата с Турция.

Според организацията граничната полиция е изблъсквала със сила обратно в Турция заловени на българска територия сирийци, афганистанци и други, търсещи убежище в страната. Това се прави систематично, включително и срещу цели групи, като са документирани 44 подобни случая с общо 519 души от ноември 2013 г., пише в доклада, цитиран от „Сега". Той ще бъде представен официално следващия вторник.

От правозащитната организация призовават правителството да прекрати масовото изгонване през границата с Турция на нелегалните имигранти и употребата на прекалена сила от полицията. Според международното споразумение, известно като "Дъблин 2", България е длъжна да пуска на територията си идващите бежанци, да ги настанява в подходящи лагери, но да не допуска да напускат страната ни в посока Западна Европа.

Позицията на "Хюмън райтс уоч" съвпадна с поредния случай на насилие върху нелегални имигранти, който беше съобщен от неправителствената европейска организация Border Monitoring (BMB). Инцидентът е станал на 21 април, когато сирийка и нейните четири деца на възраст между 10 и 22 години направили опит да влязат през браздата в община Болярово. Според разказа на майката те успели да преминат границата, където били посрещнати от полицаи.

"Първоначално полицаите ни приеха и казаха, че ще ни заведат до бежанския лагер. Дадоха ни вода и се държаха много добре с нас. След като ни качиха в колата обаче, ни върнаха на границата и започнаха да ни бият", разказва сирийката. Полицаите не са пощадили дори 10-годишното момче, което също било бито. Това не е първият случай на бити нелегални имигранти на границата, за които съобщават неправителствени организации.

В свое разследване БНТ също показа запис от скрита камера, според който полицаите, охраняващи българо-турската граница край Елхово, са получили заповеди да бият и гонят идващите бежанци.

"Един началник вика: Влезнат ли в Българско, бой и наобратно. Викам - какво ще рече бой? Жени, деца там...? Ами, вика, внимавайте, нали... Подбирайте ей така мъжете, това-онова. Ще подбираш - дръжки. И съответно - бой и наобратно", казват пред скритата камера записаните полицаи.

От "Гранична полиция" обаче отрекоха обвиненията. Вчера от МВР отхвърлиха и твърденията на сирийката за нанесения й побой.