Пороен дъжд наводни къщи в Тетевенско
Пороен дъжд наводни къщи в Тетевенско / снимка: БГНЕС, архив

Пороен дъжд, продължаващ да вали и в момента, наводни десет къщи в тетевенското село Голяма Желязна, съобщи за Дарик областният управител на Ловеч Милко Недялков.

Водата е нахлула в първите етажи на домовете, засегнати са и градините. Хората са евакуирани, успокои губернаторът.

Въпреки падналия мрак Недялков е изпратил пожарна кола и високопроходим джип да огледат язовир „Малка Желязна", който се намира в района на село Български извор, тъй като има потенциална опасност, ако не спре да вали, водоемът да прелее.

По-рано вечерта пороен дъжд, придружен с градушка, е наводнил участъци от главния път София - Варна в района на Български извор. В продължение на около 30 минути пътят е бил затворен за движение, тъй като нивото на водата е достигнало 25 см. В отводняването са участвали както екипи на пожарната, полицията и Областно пътно управление, така и доброволци от селото. Пътят остава хлъзгав, затова губернаторът апелира водачите да шофират с повишено внимание.

Сериозно е положението и в Троянско. Пътят между селата Борима и Старо село е залят, той също е затворен за автомобили. Стичащите се от планината кални потоци са около метър и половина.

За бедственото положение са уведомени кметовете на Троян и Ловеч. В областния център заваля привечер, но има вероятност по-слабият дъжд да прерасне в порой.