Михаил Миков: Държавата ще окаже помощ за пострадалите от наводненията във Видинско
Михаил Миков: Държавата ще окаже помощ за пострадалите от наводненията във Видинско / снимки: пресцентър Народно събрание

Държавата ще се намеси и ще окаже помощ на пострадалите от наводненията във Видинския район, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков. Той на място посети две от засегнатите села в община Ружинци - Плешивец и Гюргич и се срещна с жители, чиито къщи са наводнени.

Михаил Миков се запозна с размера на щетите и възможностите за подпомагане на пострадалите. Председателят на Народното събрание е разговарял с министъра на социалната политика и труда Хасан Адемов и с други представители на изпълнителната власт, съобщи Михаил Миков.

По думите му още в петък в селата Плешивец и Гюргич, които са най-засегнати от наводненията, ще пристигне комисия от социалното министерство, която ще види как държавата може да помогне на пострадалите.

„Има редица формални предпоставки, които силно затрудняват обезщетяването и затова правителството и държавата ще се намесят с други средства за подпомагане. Социалното министерство ще осигури на най-нуждаещите се семейства неща от първа необходимост", съобщи още Михаил Миков.

Михаил Миков: Държавата ще окаже помощ за пострадалите от наводненията във Видинско
netinfo

Още в понеделник кметовете на общините Чупрене и Ружинци ще подадат документи за отпускане на средства по програмите за временна заетост. По тези програми ще бъдат осигурени средства, с които спешно ще бъдат ангажирани безработни, които да почистват речните корита и да възстановяват щетите от наводненията.

Председателят на парламента съобщи още, че комисия от Фонда за бедствия и аварии вече е посетила пострадалите общини Чупрене и Ружинци в сряда. Михаил Миков е посетил и се е запознал на място с щетите от наводненията и в селата Горни Лом и Долни Лом, където също е обявено бедствено положение.

Днес в 9.30 ч. в община Ружинци ще пристигнат заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова, придружавана от заместник изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Николай Николов и заместник изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Янита Манолова.

Усложнена е обстановката в Северозападна България заради падналите проливни дъждове.

Тежка беше изминалата нощ във видинското село Горни Лом, след като река Лом заля къщи и земеделски площи. Към момента реката леко се е прибрала в коритото си, но хората са изплашени, съобщава Нова телевизия.

„Пак се повтори случката от петък, когато реката придойде. Хората се подготвиха кой с цимент, кой с камъни, кой с пясък. Общинският кмет достави пясък. И той, и селският кмет са тук и помагат кой, с каквото може", обясни мъж от селото.

По негови думи, реката постепенно се покачила, тъй като през изминалия ден ръмяло непрестанно. Мъжът потвърди, че е имало частична евакуация - две или три семейства са евакуирани.

„Ако продължи да вали, ще продължи да се вдига нивото", категоричен бе мъжът.
Селата Драженци и Бело поле в бедстващата община Ружинци са без питейна вода заради прекъснати водопроводи. За тях обаче са осигурени 9000 литра минерална вода, които ще бъдат доставени по-късо днес.

Министерство на отбраната има готовност да предостави тежка техника за аварийни действия на критичните участъци. По-късно през деня е стане ясно дали техниката да тръгне от София към Видин.