Ивайло Калфин: Ако оставим алтернативата България да бъде между Борисов и Станишев – това са две лица на една монета
Ивайло Калфин: Ако оставим алтернативата България да бъде между Борисов и Станишев – това са две лица на една монета / netinfo

След като отиваме на европейски избори, водещи трябва да са европейските политики. Те трябва да бъдат пречупени през интереса на българските граждани. Тук обаче не се разбираме в България по този въпрос. Това заяви водачът на евролистата на АБВ и настоящ евродепутат Ивайло Калфин в предаването „Под лупа" на телевизия „Европа". Той обясни, че европейските политики не са нещо отвлечено, но става въпрос за съвсем конкретни за българските граждани теми. Темите, свързани с това - ще продължаваме ли европейските пари да ги концентрираме в малко на брой хора или ще се опитаме да стимулираме икономиката с различен профил - малък и среден бизнес, ще защитим ли правата на работещите в чужбина български граждани. Това са теми, свързани конкретно с европейските политики и с интересите на българските граждани, обясни Калфин.

В контекста на подредбата на листите в предстоящия евровот и подредбата на водещите позиции на лидерите на много от политическите сили, Ивайло Калфин коментира, че  това е подвеждане на избирателите, тъй като те открито заявяват, че ще отстъпят мястото си на следващия в редицата. И допълни, че в малко държави това поведение се толерира. „Това на практика е фалшива реклама - вие поставяте хора, които водят кампания и ви казват - и да гласувате за мен, аз няма да отида в ЕП - нещо, което не е честно към избирателите". Калфин е категоричен, че участието на лидерите в листите като водачи е битка за запазване на политическото статукво.  Пренасянето на дебатите за евровота върху вътрешни теми дава сигнал, че трябва да се обезсмислят европейските избори, коментира още евродепутатът.

Що се отнася  до бъдещето на АБВ и напрежението от страна на БСП, Калфин коментира, че не разбира политическата репресия, насочена от левицата към симпатизанти и поддръжници на АБВ. Целта на АБВ не е да вземе гласове от БСП, но ние и не приемаме монопола вляво от  страна на левицата, категоричен е Калфин. И допълни, че БСП не изпълнява  и половината от ангажиментите не ПЕС, нито предизборните си обещания. Той допълни, че именно заради това АБВ настоява да се говори за ключовите политики и ангажименти в държавата.

АБВ има амбицията да продължи напред, не се създава само за тези избори, каза Калфин. „Целта е да променим начина, по който се прави политика в България. След  управлението на ГЕРБ, особена промяна не се случва и със сегашните управляващи - също злоупотреба с  държавата, също липса на прозрачност и ясни приоритети. Просто трябва да се промени това нещо", заяви евродепутатът.

По отношение на конфликта Русия - Украйна, Ивайло Калфин заяви, че политиката на държавата ни е неясна - няма изработена официална позиция на България. „Това е много лошо, защото това, което се случва в Украйна е много близко до нас и България трябва да има една много ясна принципна позиция, която да е подкрепена с решение на НС и приета от премиера", каза Калфин.

По въпроса за резолюцията на ЕП за налагане на снакции на Руски енергийни компании, Калфин обясни, че групата на социалистите не се подписа под тази резолюция.  А за спирането на „Южен поток", при положение, че енергийният проект ще даде по-сигурен път на руския газ, който в момента минава през Украйна, защо трябва да бъде спиран, коментира евродепутатът. Той е категоричен, че цената на синьото гориво ще скочи поне с 50%, ако се доставя, примерно, през Гърция. „Защо да работи „Северен поток", а да не работи „Южен поток", трябва да има консистентна европейска политика", каза Калфин. Той смята, че Европа трябва да приеме различна енергийна политика и във формата „европейски енергиен съюз". И припомни предложението на България за обща  договорка за доставка на газ за Европа - нещо за което вече се говори и страната ни трябва да го подкрепи. Той каза, че 35% от европейския газ идва от Русия и затова е нормално Европа да договаря общи условия.

На въпрос за възможността за увеличаването на външния дълг на България и ползата за държавата ни от това, Ивайло Калфин коментира, че процентът на бедността у нас е огромен. Той е категоричен, че може да се увеличи дългът на държавата, ако той се инвестира не за текущи разходи, но за нещо, което ще направи икономиката по-конкурентоспособна. „Аз мисля, че в тази посока трябва да се мисли, не виждам желание за  това обаче", коментира Калфин. И припомни становището на АБВ, че ние трябва да се опитаме да си представим икономиката на страната след десет години. Калфин каза, че е притеснен за състоянието на българската икономика - 8 месеца има дефлация, вътрешният пазар от малък, става съвсем малък, износът не бележи успехи, българската икономика е настроена мно го към европейската, европейската години наред няма да има силен растеж, прогнозира евродепутатът. И обясни, че цялата среда има проблем. Според Калфин, дори когато европейската икономика се стабилизира, инвеститорите няма да имат доверие на  българската икономика и това е заради хаотичното законодателство, наказания върху инвеститори. „Проблемът е, че България без национални и чужди инвестиции няма как да тръгне напред", заключи Калфин.

Що се отнася до усвояването на еврофондовете от страна на България, Калфин го определи като хаотично. И коментира, че е благородна целта да се усвоят европейските пари, но ключовият въпрос е какво се случва с тях. „Европейските средства през последните години се разходват  като една обърната надолу фуния - всички влизат в големите производители. Само, че сега се определят правилата за следващите седем години - България трябва да реши как ще използва тези средства". Калфин е  категоричен, че подходът на страната ни по отношение на европейските пари трябва да  бъде коренно променен и от европейските средства да направи инструменти, които да помогнат на малкия и средния бизнес. И усвояването на европейските фондове да станат част от една национална стратегия.