Официално започна предизборната кампания за Европейския парламент
Официално започна предизборната кампания за Европейския парламент / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Предизборната кампания за Европарламента стартира официално от днес. Тя ще продължи до полунощ на 23-ти май или до 24 часа преди изборите, които са на 25-ти май.

На предстоящия вот ще участват 15 партии, 6 коалиции и 6 инициативни комитети.

От 22 до 25 май гражданите на Европейския съюз ще изберат новия Европейски парламент, който ще ги представлява през следващите 5 години. За пръв път избраните политически партии издигат свои кандидати за председател на Комисията.

Студентите и учениците, навършили 18 години, могат  да гласуват в градовете, в които учат ако решат. За целта те трябва само да се легитимират с редовно заверена студентска книжка. Български граждани, които живеят повече от 3 месеца в друга държава - членка на ЕС, също имат право на вот.

В Пловдив ще има 466 секционни избирателни комисии с 4062-ма члена. Мобилните секции за хора с увреждания са 6 на брой – по една за всеки район на града, като до 4-ти май трябва да се подадат заявления с искане за мобилна секция в съответното районно кметство. Има условие желаещите да са поне 10, в противен случай секциите ще бъдат закрити. Останалите пловдивчани, които са трудно подвижни, ще могат да ползват специализиран превоз.

 

17 ще са специализираните секции – по една в затвора и следствения арест и 15 в лечебните заведения. Избирателните списъци вече са публикувани в интернет страницата на Община Пловдив и в сайта на ГРАО.