Депутат и производител в спор за трайността на киселото мляко
Депутат и производител в спор за трайността на киселото мляко / снимка: Sofia Photo Agency
Депутат и производител в спор за трайността на киселото мляко
71984
Депутат и производител в спор за трайността на киселото мляко
  • Депутат и производител в спор за трайността на киселото мляко

Пореден рунд в словесните схватки между търговските вериги и производителите започна по време на кръгла маса за качеството на храните у нас. Този път обаче в спора се включи и депутатът от БСП Страхил Ангелов, който призна, че е изял забравено кисело мляко от повече от три месеца, не му се е отразило и е в цветущо здраве. Социалистът Страхил Ангелов повдигна темата не само за качеството на храните, но и за цената, която плащаме за тях.

Ябълката на раздора между търговските вериги и производителите се оказа гласуваният на първо четене закон за защита на конкуренцията. От сдружението за модерна търговия прогнозираха загуби заради промените. Обширната тема обаче провокира депутата от БСП Страхил Ангелов да сподели своята позиция за цените на храните у нас. "Как стигнахме до тук, че вода струва повече от литър мляко? Водата е налята от извор, а една крава се дои трудно и се гледа трудно. Как така изкупната цена на агнешкото от производителите е 4.20-4.50 лева за килограм живо тегло, а в търговската верига аз ще мога да се сдобия с него срещу 14-15-16 лева за килограм", попита той.

Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружение замодерна търговия, защити търговските вериги и разкритикува предложените в закона промени. По думите му тези правила противоречат на европейското законодателство.

Страхил Ангелов обаче сподели и за други свои притеснения: "Аз като малък лятната ваканция си стоях на село при баба и дядо. Сега не ходя, защото починаха. И съм прост народен представител, нямам титли, но от какво е направено това кисело мляко, което се продава за 80 стотинки и е годно в продължение на месеци. Прибрах се онази вечер, имаше мляко в хладилника, беше седяло три месеца там, изядох го и нищо ми няма", разказа Ангелов.

Председателят на Асоциация на млекопреработвателите защити киселото мляко. Той разказа, че преди години в ТКЗС-тата са вземали овче мляко и трайността му е била шест месеца, като високата масленост и каймакът са били вид консервант.

Депутатът обаче не се съгласи с обясненията за дългия срок на годност на киселото мляко и напусна дискусията преди нейния край.