Варна се включва в голямото почистване
Варна се включва в голямото почистване / Дарик Варна, архив

За поредна година община Варна ще се включи активно в кампанията „Да изчистим България за един ден", която ще се проведе днес. Организацията за провеждане на дейностите по сметоизвозване се поема от районните кметства.

Районните администрации вече раздават безплатни чували и ръкавици. Ако в деня на голямото чистене бъдат събрани боклуци без предварителна организация, пълните чували трябва да бъдат оставяни до контейнерите за смет, а не вътре в тях, напомнят от общинската дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред".

В събота депото за отпадъци в село Въглен ще освобождава извозените боклуци от две от задължителните такси. За да могат да ползват намалението, гражданите, които ще пренасят с личен транспорт боклука до сметището, трябва да предупредят предварително районните администрации за намерението си.

За контакти с районните администрации:
Район Одесос - 052/612 877
Район Приморски - 052/359 158
Район Младост - 052/820 784
Район Владислав Варненчик - 052/575 720
Район Аспарухово - 052/370 130
Община Варна - 052/820 152

В най-големия район - "Приморски", ще има дежурен инспектор "Екологичен контрол", който ще бъде на разположение на гражданите от 9.00 до 12.00 ч. на тел. 359 158 и от 13.00 до 17.00 ч. на тел. 0885 239922. От районното кметство призовават всички събрани отпадъци, с изключение на едрогабаритните, да се поставят в торби до съдовете за битови отпадъци. За вилните зони за изхвърляне на отпадъците, събрани днес, по заявка на посочения горе стационарен телефон ще се предоставят 6-кубикови контейнери.

Цялата администрация на район "Младост" също ще се включи в масовото градско почистване. Ще бъде почистен парк "Младост", парк "Елин Пелин", теренът, където ще бъде новият парк (до бензиностанция OMV) и поляната над Затвора."Общо е желанието ни да живеем в по-приветлив и по-чист град. За това всеки от нас трябва да помогне и да даде своя принос към постигането на целта", заявиха от кметството на втория по големина варненски район.

"Включи се в акцията! Не бъди наблюдател!", призоваха от районната администрация на "Владислав Варненчик". От там препоръчаха да не се изхвърлят събраните отпадъци, в т.ч. едрогабаритни, растителни и строителни, в контейнерите за битови отпадъци и разделно събиране на отпадъци и опаковки. Събраното от почистването да се поставя в чували до контейнерите за битови отпадъци. До 11.00 часа днес материали за почистването могат да бъдат заявени на тел. 575 734.

Район "Аспарухово" също ще се включи в пролетното почистване. Под мотото "Да изчистим България" служителите от администрацията по традиция ще почистят района на Джанавара. Над 500 доброволци са заявили участие в кампанията. Те ще почистват в района на "Аспарухово" и "Галата". Районната администрация осигурява чували и други консумативи, които могат да се получат в административната сграда от дежурния на района.

За всички транспортни средства, които се включат в инициативата, ще бъде осигурен свободен достъп до регионалните и общински депа за отпадъци. На 26 и 27 април общините ще бъдат освободени от дължимите отчисления за количествата депонирани отпадъци, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Експертите на екоинспекцията ще се включат в кампанията с почистване на Природен парк "Златни пясъци".

По нетрадиционен начин варненски младежи ще отбележат деня на голямото почистване. Самоделна лодка, направена от пластмасови шишета, ще пуснат на вода във Варна създателите й, писа "Варнаутре". Творението е на младежи, чиято цел е да покажат, че всекидневните боклуци, които изхвърляме и замърсяват природата, могат да се използват и за нещо интересно. Дни преди регатата Tall Ships те ще изпробват как се държи в морето малко по-различен плавателен съд. Пускането на вода на лодката е предвидено за събота от 13 часа от Трета буна.